Pismo predsednika republike vodjem poslanskih skupin glede predloga za guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 15. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes, v petek, 15. marca 2013, vodjem poslanskih skupin v Državnem zboru Republike Slovenije posredoval pismo, v katerem jim je sporočil, da bo med predlaganimi kandidati za guvernerja Banke Slovenije predlagal državnemu zboru prof. dr. Boštjana Jazbeca.

To odločitev je predsednik utemeljil z dvema razlogoma. Prvič, ker prof. dr. Boštjan Jazbec izpolnjuje visoka strokovna merila in izkušnje za uspešno opravljanje te dolžnosti. In drugič, ker je predsednik republike v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil izjemno veliko podporo kandidatu, kar omogoča njegovo izvolitev s široko podporo in potrebno avtoriteto pri opravljanju njegove naloge.

V skladu z dogovorom in prakso, ki jo je uvedel že s kandidaturo varuhinje človekovih pravic, je predsednik vodje poslanskih skupin prosil, da po njihovi oceni in potrebi povabijo kandidata na razgovor v poslansko skupino, da se z njim in njegovim programom dela seznanijo tudi ostale poslanke in poslanci, še preden predsednik pošlje formalni predlog za imenovanje predsedniku državnega zbora.

Formalni predlog za imenovanje prof. dr. Boštjana Jazbeca za guvernerja Banke Slovenije bo predsednik republike Borut Pahor poslal predsedniku državnega zbora najpozneje do torka, 2. aprila 2013.