SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Strasbourgu: "Svet Evrope je unikatna institucija, ki skrbi za vrednote, na katerih počiva sodobna Evropa"

Strasbourg, 10. 6. 2013 | sporočila za javnost

Letos mineva 20 let odkar je Republika Slovenija postala članica Sveta Evrope. Ob tej priložnosti se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Strasbourgu udeležil slavnostne počastitve tega dogodka, jutri pa bo na plenarnem zasedanju nagovoril tudi poslance Evropskega parlamenta. Predsednik republike se je danes sestal z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjørnom Jaglandom in s predsednikom Evropskega sodišča za človekove pravice Deanom Spielmannom.

Svet Evrope, ki je najstarejša mednarodna organizacija v Evropi, je bil ustanovljen 5. maja 1949 v Londonu. Temeljni cilj Sveta Evrope je ustvariti skupen demokratični in pravni prostor na vsej evropski celini ob spoštovanju človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. Slovenija je izpolnila pogoje za polnopravno članstvo in članica Sveta Evrope postala 14. maja 1993. Državni zbor Republike Slovenije je Konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ratificiral 31. maja 1994. Veljati je začela 28. junija 1994, ko je Slovenija v Uradu generalnega sekretarja Sveta Evrope deponirala ratifikacijsko listino. Predsednik države Borut Pahor je bil v času včlanitve v Svet Evrope vodja slovenske delegacije v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

V Strasbourgu se je predsednik republike najprej sestal z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjørnom Jaglandom, s katerim sta govorila predvsem o dosežkih Slovenije v dveh desetletjih članstva v Svetu Evrope in izzivih, ki so še pred nami. Sogovornika sta se strinjala, da je Slovenija v dvajsetih letih pristopila k vsem pomembnim konvencijam Sveta Evrope in pri tem sledila temeljnemu vodilu –gradnji skupnega demokratičnega in pravnega območja v Evropi ob spoštovanju človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. V pogovorih je predsednik republike izpostavil tudi pomen Sveta Evrope za procese stabilizacije in krepitve vladavine prava na Zahodnem Balkanu, kjer je Svet Evrope zelo spoštovana institucija in lahko s svojo moralno in pravosodno avtoriteto pripomore k spodbuditvi ustavnih reform. Na koncu se je generalni sekretar Sveta Evrope dotaknil tudi vprašanja izbrisanih, pri čemer je izrazil upanje, da bo Slovenija okrepila aktivnosti glede uresničevanja sodbe o izbrisanih in čim prej sprejela zakon ter pripravila odškodninske sheme. Predsednik republike je povedal, da je vlada omenjene postopke že začela in da verjame, da se bo vprašanje uredilo.

Predsednik republike Borut Pahor v Strasbourgu ob 20. obletnici sprejema Slovenije v Svet Evrope.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V izjavi za medije je slovenski predsednik spomnil kako smo pred dvajsetimi leti pred palačo Sveta Evrope ponosno dvignili slovensko zastavo. Slovenija je takrat komaj dobro pridobila svojo suverenost in njen hiter sprejem v Svet Evrope je dokazoval, da je moderna demokratična država in odprta družba, utemeljena na človekovih pravicah in svoboščinah. Predsednik republike je takrat kot predstavnik opozicije s tedanjim predsednikom Odbora za mednarodne odnose Skupščine Slovenije Matjažem Šinkovcem sodeloval na številnih zaslišanjih odborov Parlamentarne skupščine. Predsednik Pahor se je spomnil, da je bilo takrat skozi vprašanja poslancev mogoče razbrati dvom o smiselnosti in legitimnosti ustanavljanja novih suverenih držav na področju bivše Jugoslavije, kar je najbolj zanesljivo odpravila nacionalistična politika Slobodana Miloševića. "Svet Evrope je bila prva multilateralna parlamentarna institucija, v kateri je Slovenija dobila svoj polnovredni status, kar je imelo stvarni in simbolni pomen," je dejal predsednik republike.

V nadaljevanju se je predsednik republike Borut Pahor srečal s predsednikom Evropskega sodišča za človekove pravice Deanom Spielmannom. Predsednik Spielmann je uvodoma predstavil delovanje sodišča in z veseljem poudaril, da na sodišču dela tudi veliko Slovencev, ki so zelo spoštovani ter predstavil program izmenjave mladih sodnikov in pravnikov, ki lahko na tem sodišču pridobivajo dragocene izkušnje. Predsednik Spielmann je tudi poudaril, da so odločitve sodišča dobra podlaga za nadaljevanje nacionalnih reform na področju uveljavljanja človekovih pravic, zato jih države velikokrat pozdravijo kot dobrodošle in pomembne. Sogovornika sta se strinjala, da je Evropsko sodišče za človekove pravice ena temeljnih institucij EU z izjemno moralno integriteto in vplivom.

V počastitev 20-letnice članstva Slovenije v Svetu Evrope je bil pozno popoldne v palači Sveta Evrope slavnostni koncert. V čast Sloveniji je igral strasbourški filharmonični orkester, ki ga je vodil slovenski dirigent Marko Letonja. Predsednik republike Borut Pahor je imel na slovesnosti pozdravni nagovor, kjer se je zahvalil Svetu Evrope za njegov prispevek k uveljavljanju in zaščiti pravic posameznikov in kolektivnih pravic, zlasti nacionalnih manjšin. V govoru je povedal, da Slovenija Svetu Evrope tudi danes daje velik pomen. "Vendar je potrebno priznati, da je bil njegov največji dosedanji prestižni pomen ravno v času po padcu berlinskega zidu in umeščanju novonastalih demokracij v novo politično arhitekturo Evrope," je dejal predsednik Pahor. Nove države, med njimi tudi Slovenija, se niso mogle nadejati hitrega sprejema v evropsko skupnost. "V tem smislu je bil Svet Evrope nek zgodovinski most, ki pa je bil veliko več, kot samo pot iz enega političnega obrežja na drugo. Bil je in ostaja unikatna institucija evropskih držav, ki se še naprej osredotoča na multikulturnost, strpnost, solidarnost, spoštovanje drugačnosti, skrb za krepitev skupne identitete in vse druge vrednote, na katerih počiva sodobna Evropa." Ob zaključku je predsednik dejal, da se Evropa sooča s številnimi novimi izzivi, Svet Evrope pa je nastal prav na podlagi izkušnje, da stare in nove izzive lažje premagujemo skupaj. "Ob dvajseti obletnici članstva Slovenije v Svetu Evrope se mu zahvaljujem za vse, kar je pred našim članstvom in po njem storil na področju krepitve skupnih evropskih vrednot in mu želim v prihodnje enako pomembnega poslanstva, kot ga je bil opravljal pred dvajsetimi leti z odpiranjem vrat za novonastale demokracije, med njimi Slovenijo."

Jutri bo predsednik republike Borut Pahor na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza nastopil kot slavnostni govornik na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Predsednik republike bo poslancem predstavil svoje poglede na razmere v Evropski uniji in njen prihodnji razvoj, predvsem v luči prizadevanj za poglabljanje integracije, ki jih je še pospešila finančna in gospodarska kriza v Evropi in svetu. Evropski parlament kot edina demokratično izvoljena institucija EU bo imela v teh prizadevanjih posebno vlogo, predvsem v luči zagotavljanja demokratične legitimnosti procesov v Evropski uniji. Zato bo predsednik republike, kot nekdanji evropski poslanec in predsednik državnega zbora, posebno pozornost namenil tudi svojem videnju vloge Evropskega parlamenta in nacionalnih parlamentov v teh procesih. Prav tako bo predstavil proces Slovenija 2030, katerega pobudnik je on sam.

Ob tej priložnosti se bo predsednik republike tudi sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.