Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve Baze 20 v Kočevskem rogu

Kočevski rog, 1. 6. 2013 | sporočila za javnost

V slavnostnem nagovoru se je predsednik republike zahvalil vsem, ki skrbijo za ohranjanje spomina na vrednote partizanskega upora in domoljubnosti, »kar krasi vrednote vsakega naroda, ki zre v prihodnost z odprtim srcem«. Poudaril je, da je bil partizanski upor v celoti veliko domoljubno dejanje Slovenk in Slovencev in mora zaradi tega imeti pomembno mesto v zgodovinskem spominu ne glede na morebitne razlike med nami. »Pogumno domoljubno dejanje upora, ki je skupaj z zavezniki samostojno zavarovalo suverenost naše države, je omogočilo sklenitev vsestranskega in večstrankarskega dogovora in enotnosti na plebiscitu,« je poudaril predsednik.

Ob tem je pozval k strpnosti do različnosti v nas ter pozval politične, intelektualne in znanstvene sile ter vse, ki sooblikujejo politični prostor v Sloveniji, naj čimprej pripravijo ukrepe za vnovično gospodarsko rast in zaposlovanje.
    Ob koncu nagovora je predsednik Pahor spomnil na borbenost partizanov, ki jih je do zmage pripeljalo zaupanje, da bo prihodnost njihova, ker je njihov boj pravičen. »To naj velja tudi za vse nas v teh težkih časih, ko zgubljamo vero v boljšo prihodnost,« je zaključil predsednik.

    Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil osrednje slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve Baze 20 v Kočevskem rogu.
    Foto: UPRS