SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Majda Benedik Dolničar

Medalja za zasluge, vročitev 5. decembra 2014

Medalja za zasluge
za strokovno in predano skrb za osebe s hemofilijo in drugimi motnjami strjevanja krvi ter za tvorno sodelovanje s humanitarnimi organizacijami kroničnih bolnikov s hemofilijo

Medaljo za zasluge je predsednik republike Borut Pahor vročil Majdi Benedik Dolničar 5. decembra 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike je za strokovno in predano skrb za osebe s hemofilijo in drugimi motnjami strjevanja krvi ter za tvorno sodelovanje s humanitarnimi organizacijami kroničnih bolnikov s hemofilijo vročil Majdi Benedik Dolničar medaljo za zasluge.
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Primarijka Majda Benedik Dolničar, specialistka pediatrinja, hemato-onkologinja in vodja Nacionalnega centra za hemofilijo, je v desetletjih svojega zahtevnega in visoko strokovnega dela ves čas z iskreno predanostjo nesebično in požrtvovalno skrbela za bolnike s hemofilijo in drugimi prirojenimi motnjami strjevanja krvi.

Zavzeto je izpopolnjevala delovanje centra, ki zdaj ustreza vsem merilom referenčnega centra Svetovne federacije za hemofilijo. Poleg diagnosticiranja center omogoča bolnikom prijazno samozdravljenje za preprečevanje krvavitev kot tudi celostno obravnavo v zdravstvenih ustanovah pod strokovnim vodstvom nacionalnega centra. Bolniki, nekdaj obsojeni na invalidnost ali izkrvavitev, lahko zaradi celovite obravnave zdaj živijo ustvarjalno življenje kljub hemofiliji. Nacionalni center za hemofilijo, ki obravnava otroke in odrasle, dosega raven, primerljivo z zdravstveno najrazvitejšimi državami prav po zaslugi primarijke Benedik Dolničar in njenih sodelavcev.

Kot strokovnjakinja za področje hemofilije se je Majda Benedik Dolničar ob izbruhu virusa HIV odločno zavzela za testiranje prostovoljno zbrane krvi v Sloveniji glede morebitne okuženosti. Z vztrajnostjo in čutom za tvorno sodelovanje sta skupaj z dr. Ludvikom Vidmarjem, specialistom interne medicine in infektologije, pri zdravstvenih oblasteh uspela preprečiti epidemijo aidsa v Sloveniji in zavarovati prejemnike krvi.

Oba vseskozi tvorno sodelujeta tudi s prostovoljnimi humanitarnimi organizacijami in društvi bolnikov s hemofilijo in motnjami strjevanja krvi. Njune pomoči ne cenijo le bolniki, ampak tudi njihove družine, iskreno pa jo ceni tudi celotna slovenska družba.
S svojim delom primarijka Benedik Dolničar soustvarja najžlahtnejšo podobo sodobnega slovenskega zdravstva v nenehni skrbi za dobrobit bolnika, uveljavljanje novih znanj in utrjevanje dobrih praks.