SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: "Pater Bogdan Knavs in Vladimir Krpan sta s svojim majhnim, a hkrati velikim dejanjem v prostor vnesla sočutje in mir ter zadovoljstvo med ljudi."

Ljubljana, 30. 1. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je danes priredil sprejem za patra Bogdana Knavsa, nekdanjega gvardijana samostana na Sveti Gori in Vladimirja Krpana, predsednika Območnega združenja zveze borcev NOB Nova Gorica, ki sta dala pobudo za darovanje skupne maše na Sveti Gori za vse padle partizane, talce, internirance in druge žrtve vojne. Predsednik Pahor jima je zaradi pomembne sporočilnosti njune spravne pobude, ki odpira vrata bolj strpnemu pogledu na našo skupno zgodovino, vročil "Jabolko navdiha". Pater Bogdan Knavs in Vladimir Krpan sta zaradi svoje pobude prejela naziv "Osebnost Primorske 2013", za katerega so ju izglasovali poslušalci, gledalci in bralci Radia in Televizije Koper ter Primorskih novic, januarja so ju za isto dejanje izbrali za imeni tedna tudi poslušalci Vala 202.

V slavnostnem govoru na svečanosti je predsednik Pahor čestital nagrajencema za častitljiv naziv in poudaril, da je njuna pobuda vredna občudovanja, saj sta s svojim majhnim, a hkrati velikim dejanjem v prostor vnesla sočutje in mir ter zadovoljstvo med ljudi. Po predsednikovem mnenju so to tudi ljudje prepoznali, se pozitivno odzvali in to pokazali s svojim glasovanjem in z izrazi hvaležnosti.

»Slovenska polpretekla zgodovina je kot bumerang, bolj kot ga porivaš stran od sebe, bolj trmasto se vrača nazaj. Očitno je torej, da se na nek način Slovenke in Slovenci, narod in država s polpreteklo zgodovino mora in sme soočati. In zato se zastavlja vprašanje, kako naj to stori, da bo to v skladu z željo po resnici, pa tudi z dostojanstvom, in nenazadnje tako, da bomo znali iz svetlih strani zgodovine povleči nauk za prihodnost in iz temnih opomin za naša prihodnja ravnanja in da bomo, ne glede na razlike, ki so med nami, tudi v naših pogledih na preteklost, znali živeti skupaj pomirjeni, spravljeni, strpno in povezani kot narod. Zaradi vseh teh okoliščin, ki so v nekem smislu presežek videnega, kot rečeno, ne samo zaradi vajine zamisli, ampak tudi zaradi odziva Primorcev nanjo,« je še dejal predsednik Pahor in dodal, da so bili v letih samostojne Slovenije že storjeni poskusi v smer sprave, vendar jih javnost, zdaj ena, zdaj druga, dostikrat nobena, ni želela kot take sprejeti. »Tokrat se je zgodilo drugače. Javnost je to pozdravila, ljudje so bili zadovoljni. Želijo videti nek drugačen, bolj pomirjen odnos do nečesa, kar zavoljo narave stvari – bila je vojna in čas po njej – ostaja stvar ran, takšnih in drugačnih, enih in drugih,« je ob koncu še dejal predsednik Pahor in nagrajencema vročil 'Jabolko navdiha' ter dodal, da sta s svojim ravnanjem navdahnila mnoge ljudi, »ki so razumeli vajino sporočilo in ga tudi sprejeli zase«.

Predsednik Pahor je izrazil upanje, da »bo šla ta zamisel, ta navdihujoča ideja naprej«. »Mislim, da je to dobro in koristno za prihodnost naših ljudi, našega naroda«.

Predsednik Območnega združenja zveze borcev NOB Nova Gorica Krpan se je zahvalil predsedniku republike in dejal, da že razmišljajo, kako bi ta spravna dejanja nadaljevali. "Dobra misel dobro pot najde," je dejal in dodal, da je že bilo nekaj poskusov, da bi presegli razdeljenost. "Čas celi rani, vendar se te celijo hitreje, če kdo pomaga," je še dejal Krpan. Po besedah patra Knavsa si ljudje želijo medsebojnega spoštovanja in sprave, saj je to pot, ki lahko pelje naprej. "Treba je graditi na tistem, kar nas povezuje," je zaključil pater Knavs.

83-letni Vladimir Krpan je po poklicu vzgojitelj - pedagog. Sodeloval je pri gradnji Nove Gorice in nosi Gorico v srcu. 39-letni pater Knavs se posveča ljudem kot duhovnik ter se posebej vključuje v delo z gluhimi, naglušnimi in slabovidnimi. Od avgusta 2013 je v Ljubljani, na podelitvi naziva osebnost Primorske pa je dobil tudi »primorsko državljanstvo«. »Ljudje smo utrujeni od delitev. Vsi si želimo spoštovanja, iskanja tistega, kar nas povezuje, prijateljskih besed in gest. Skrajni čas je, da si odpustimo,« je ob maši dejal pater Knavs.

Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem za patra Bogdana Knavsa, nekdanjega gvardijana samostana na Sveti Gori in Vladimirja Krpana, predsednika Območnega združenja zveze borcev NOB Nova Gorica, ki sta dala pobudo za darovanje skupne maše na Sveti Gori za vse padle partizane, talce, internirance in druge žrtve vojne
Foto: Daniel Novaković/STA