SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Drugi dan uradnega obiska v Republiki Hrvaški v znamenju gospodarskega sodelovanja

Zagreb, Hrvaška, 10. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je drugi dan uradnega obiska v Republiki Hrvaški, srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem, s katerim sta med drugim govorila tudi o načinu reševanja spora o Ljubljanski banki. Predsednik Republike Slovenije je s hrvaškim predsednikom dr. Ivom Josipovićem obiskal gospodarsko zbornico v Zagrebu, kjer se je več kot 90 slovenskih gospodarstvenikov srečalo s hrvaškimi gospodarstveniki, popoldne pa sta slovenski in hrvaški predsednik predavala študentom zagrebške pravne fakultete.

Predsednik Pahor je v pogovoru s premierjem Milanovićem izpostavil, da Slovenija z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo pričakuje okrepitev in poglobitev sodelovanja med državama, ki sta že tradicionalno zelo povezani partnerici. Predsednik Pahor je hkrati pozdravil zadnje poročilo Evropske komisije o napredku Republike Hrvaške. Sogovornika sta se strinjala, da si morata državi prizadevati za napredek pri reševanju vprašanj skupnega interesa in da bi veljalo spodbuditi in intenzivirati različne oblike sodelovanja med državama. Pri tem je predsednik Pahor izpostavil pomen regionalnega sodelovanja, dobrososedskih odnosov in v zvezi s tem tudi spoštovanje mednarodnih sporazumov.
Srečanje predsednika republike Boruta Pahorja s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Hrvaška je četrta najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica, prav tako pa je z vidika investicij slovenskega gospodarstva hrvaški trg za Slovenijo zelo pomemben, saj je Hrvaška na prvem mestu med državami, kamor Slovenija investira. Ob robu obiska so sogovorniki tudi ugotovili, da obstaja mnogo poslovnih priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. V tej luči je predsednik republike obiskal tudi sedež Gospodarske zbornice Republike Hrvaške v Zagrebu in se skupaj s predsednikom Josipovićem sestal s predsednikom hrvaške zbornice Nadanom Vidoševićem in predsednikom slovenske zbornice mag. Samom Hribarjem Miličem. Predsednika Pahor in Josipović sta prisostvovala tudi podpisu pisma o nameri o ustanovitvi centra za učinkovite energetske rešitve ter nagovorila udeležence hrvaško-slovenskega gospodarskega foruma, ki je bil organiziran prav ob robu obiska in se ga je udeležilo preko 90 predstavnikov slovenskega gospodarstva.

V nagovoru gospodarstvenikom na Gospodarski zbornici Republike Hrvaške je predsednik republike Borut Pahor najprej spomnil na svoj zadnji obisk na zbornici leta 2009 in izrazil veliko zadovoljstvo nad dejstvom, kako bistveno so se v štirih letih spremenile okoliščine in kontekst medsebojnega sodelovanja obeh prijateljskih držav, ki sedaj bistveno vplivajo na pozitivno gospodarsko klimo. Na Hrvaškem je 27 odstotkov vseh slovenskih naložb v tujini in do te pomembne številke je prišlo po ureditvi odprtih političnih vprašanj med državama. Predsednik republike Borut Pahor je čestital Republiki Hrvaški ob skorajšnjem vstopu v Evropsko unijo in dodal, da verjame, da bo prepletenost in soodvisnost obeh gospodarstev prišla v prihodnje v skupni evropski prihodnosti še bolj do izraza. "Prav tako ne smemo gledati le bilateralnih možnosti povečanja sodelovanja ampak tudi, kako bi lahko skupaj nastopali na trgih regije, kot tudi na tretjih trgih," je dejal predsednik Pahor in v nagovoru gospodarstvenikom omenil tudi verjetno oživitev procesa Brdo, ki bi z nadaljevanjem spravnega procesa lahko pomembno pozitivno vplival na poslovni svet v tem delu Evrope. Na koncu je predsednik republike Borut Pahor dodal: "Slovenci in Hrvati smo postali iskreni prijatelji in morebitne probleme rešujemo in bomo reševali v duhu medsebojnega zaupanja in v dobri veri, kar je ključno za našo skupno prihodnost, saj vsak zase lahko storimo veliko, skupaj pa še več."
Predsednika Pahor in Josipović sta prisostvovala podpisu pisma o nameri o ustanovitvi centra za učinkovite energetske rešitve
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ob nagovoru na gospodarski zbornici v Zagrebu se je predsednik republike odzval tudi na aktualno dogajanje v Sloveniji in ob tem izrazil svojo željo, da bi slovenska vlada hitreje implementirala odločitev o slabi banki in da bi "pod streho" spravili načrtovane ustavne spremembe, ki se nanašajo na referendum in fiskalno pravilo o uravnoteženju javnih financ. Dodal je tudi, da meni, da je odločitev o zvišanju DDV boljša odločitev od davka na krizo v kolikor bodo hitro uveljavljeni vsi napovedani ukrepi in bo uspela tudi napovedana privatizacija. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija sama rešila svoje težave, pa čeprav "skozi šivankino uho".

Popoldne, ob zaključku uradnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja v Zagrebu, sta predsednika Hrvaške in Slovenije še predavala študentom zagrebške pravne fakultete na temo "Skupaj v Evropo". Glavna tema predavanja je bila predvsem prihodnost Evropske unije. Predsednik Pahor je izpostavil, da Hrvaška postaja članica Evropske unije v času, ko ima ta pred seboj dva možna koncepta razvoja. Prvi je zdajšnji koncept Evropske unije, ki vse članice uvršča v isto kategorijo in drugi z možnostjo, da se Evropska unija v prihodnjih letih razcepi v skupnost prve in druge kategorije, glede na sposobnosti reševanja problemov vsake članice. »Smo na točki, v kateri se določa ali bosta Hrvaška in Slovenija v prvi ali drugi kategoriji,« je dejal predsednik Pahor. Predsednik Josipović je poudaril, da je članstvo Hrvaške v Evropski uniji priložnost za novo kvaliteto v hrvaško-slovenskih odnosih. O omenjenih iztočnicah predsednikov je sledila živahna razprava s študenti.
Predavanje predsednika republike Boruta Pahorja in hrvaškega predsednika dr. Iva Josipovića študentov zagrebške pravne fakultete
Foto: Daniel Novakovič/STA