Predsednik Pahor sprejel predsednico Vlade Republike Srbije Ano Brnabić

Ljubljana, 1. 2. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednico Vlade Republike Srbije mag. Ano Brnabić, ki se mudi na delovnem obisku v Republiki Sloveniji.

Uvodoma je premierka Barnabić slovenskemu predsedniku prenesla pozdrave srbskega predsednika Vučića. Sogovornika sta izpostavila dobre prijateljske odnose med državama, spregovorila pa sta tudi o gospodarskem sodelovanju. Srbija je za Slovenijo pomembna gospodarska partnerica in politična sogovornica v sosednji regiji Zahodnega Balkana, je dejal predsednik Pahor. Izrazil je zadovoljstvo nad zdajšnjim pozitivnim trendom razvoja gospodarskega sodelovanja. Poudaril je pomen krepitve iskrenega dialoga in s tem izvajanje dogovorov v pozitivnem duhu. Sogovornika sta se dotaknila tudi učinkovitega reševanja nasledstvenih vprašanj.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel predsednico Vlade Republike Srbije mag. Ano Brnabić
Foto: STA


Predsednik republike in premierka sta posebno pozornost posvetila aktualnim vprašanjem in izzivom sosednje regije Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da ne glede na razlike med državami v regiji, imamo vsi na koncu interes, da se spoštuje pogodbe in mednarodno pravo, ker druge varne zaslombe za mir in sožitje ni. Vse drugo lahko vodi v nepredvidljive razmere.

Ob koncu pogovora sta sogovornika posebno pozornost namenila Evropski uniji. Predsednik je sogovornici zagotovil, da bo Slovenija tudi v prihodnosti podpirala prizadevanja Srbije za vstop v  EU in da ostaja trdna zagovornica evropske perspektive Srbije. Predsednik Pahor je poudaril, da kljub temu, da širitev za EU trenutno ni prioriteta, je odločilnega pomena, da iskrena kandidatka kot je Srbija še naprej napreduje v reformah in je pripravljena, ko bo širitev znova vitalnejša.