SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: "Sunita Williams predstavlja navdih vsem, ki imajo sanje in vizije."

Ljubljana, 20. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes podelil Medaljo za zasluge astronavtki slovenskega rodu Suniti Williams za prispevek k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev.

Sunita Williams se danes uvršča v sam vrh astronavtike, saj je bila članica odprav v vesolju, ki so v imenu ZDA pa tudi celotnega človeštva opravile pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji. Sunita Williams je kot članica odprave od decembra 2006 do junija 2007 preživela v vesolju kar 195 dni in s tem postavila rekord v skupnem času bivanja astronavtk v vesolju zunaj vesoljske postaje. V okviru skupnega projekta z rusko in japonsko vesoljsko agencijo je bila leta 2012 tudi članica več odprav in ponovno postavila rekord v neprekinjenem bivanju astronavtk v vesolju zunaj vesoljske postaje. Sunita Williams se z velikim zanimanjem seznanja z življenjem svojih slovenskih prednikov iz Leš pri Tržiču in s svojim sodelovanjem z različnimi slovenskimi ustanovami vstopa v svet slovenskih mladostnikov kot vzornica za njihova prihodnja raziskovanja in znanstvena prizadevanja. S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je hkrati ena zelo uglednih promotork Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor je danes podelil Medaljo za zasluge astronavtki slovenskega rodu Suniti Williams za prispevek k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev.
Foto: Stanko Gruden/STA


Predsednik Borut Pahor je ob podelitvi odlikovanja Suniti Williams zbranim na slovesnosti, na katero so bili povabljeni vaščani iz Leš, slovenski znanstveniki in drugi povedal, da odlikuje izjemno osebnost, astronavtko in strokovnjakinjo, ki s svojim znanjem in svojim pogumom skoraj dobesedno premika meje človeškega znanja in človekovega bivanja. »Gospa Sunita Williams je slovenskega rodu, redno obiskuje Slovenijo, povezana je s slovensko znanostjo, predvsem s Slovensko znanstveno fundacijo in v Slovenijo prenaša znanje o najnovejšem napredku na področju poletov v vesolje, zlasti tehnologije in raziskav v vesolju. Zaradi slovenskih korenin, ki jih vestno neguje je prav, da jo imamo za svojo,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da smo Slovenci izjemen narod, ki je kljub svoji številčni majhnosti ohranil in razvil svojo kulturo in svojo samobitnost ter končno prišel tudi do svoje države. »Pozabljamo na izjemne dosežke, ki so jih naši predniki in sodobniki dosegli in jih dosegajo v umetnosti, v znanosti, v športu ter na drugih področjih. Zato moramo biti bolj ponosni prav na vsakega, ki jim uspe nadpovprečen rezultat pri njegovem ali njenem delu. Prav posebej pa na tiste redke, ki jim uspejo presežki v svetovnem merilu. In Suniti Williams je to uspelo,« je dejal predsednik in dodal, da Sunita Williams predstavlja navdih vsem, ki imajo sanje in vizije.

Sunita Williams se je predsedniku Pahorju in ostalim zbranim zahvalila za topel sprejem in predsedniku v spomin podarila svojo fotografijo v vesolju. Uradni podelitvi je sledilo njeno predavanje z naslovom »Moja pot v vesolje«, na katerem je predstavila kratko zgodovino vesoljskih poletov v vesolje, svojo življenjsko pot in povabila tudi mlade iz Slovenije, da postanejo del vesoljskega programa, "zgodbe, ki pelje človeštvo naprej". Povedala je, da sama kot otrok nikoli ni pomislila, da bi postala astronavtka in da ni ena tistih srečnežev, ki bi že pri petih letih starosti vedeli, kaj si v življenju resnično želijo. Šolala se je na pomorski univerzi, kjer se je veliko naučila o vodenju, ekipnem delu, sodelovanju in preživetju. Kasneje se je zavedla, da je bil to pomemben mejnik v njenem življenju. Po koncu študija in razmišljanju o nadaljnji poklicni poti se je vpisala v šolo za testne pilote in takrat prvič spoznala poklic astronavta in s tem našla poslanstvo, ki jo izpolnjuje še danes.