SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Dolu pri Ljubljani: "Nikoli naj se med nami odnosi ne skrhajo na način, ki bi nam preprečeval enotnost"

Dol pri Ljubljani, 23. 3. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil občinske proslave Občine Dol pri Ljubljani, kjer je zbrane tudi nagovoril.

Občinski praznik občina Dol pri Ljubljani praznuje danes, na rojstni dan barona Jurija Vege, našega velikega matematika, stratega in topniškega strokovnjaka. Zato Dolu pri Ljubljani domačini rečejo tudi Dežela Jurija Vege.

Zbrane je uvodoma nagovoril mag. Janez Tekavc, župan občine. Dejal je, da je občinski praznik priložnost, ko lahko občani začutijo večjo povzanost in občino predstavijo kot svoj dom. "S svojim delom ustvarjamo pletenico različnosti in dobrih želja. Praznik pa je trenutek, ko pokažemo, da povezani dosegamo uspehe," je nagovor zaključil župan Tekavc.

Vse navzoče je pozdravil predsednik republike, ki je v svojem imenu in v imenu države čestital občankam in občanom ob njihovem prazniku. "Vaša občina je mlada in uspešna. S svojim delovanjem ustvarjate pogoje, da lahko mladi tukaj razvijajo svoje talente in potenciale. Zato gre moja zahvala vsem vam za vaša prizadevanja, da v skupnosti krepite povezanost," je dejal predsednik republike. Poudaril je, da je v luči nedavnih terorističnih dogodkov pomembno še bolj poudarjati vprašanje miru in varnosti: "Soočeni smo z nevarnostjo, kakršne do sedaj nismo poznali. Soočamo se s terorizmom skupine, ki ima tudi teritorialno posest in se razlikuje od terorizma, ki smo ga poznali v 20. stoletju. To od vseh nas terja, da problemu varnosti namenimo večjo pozornost," je dejal predsednik republike. Spomnil je na zgodovinsko izkušnjo razklanosti v času med in po II. svetovni vojni, ko smo si kot narod zadali rane, ki so pustile dolgo sled, tudi v našem narodnem značaju. A je hkrati izpostavil tudi čas enotnosti naroda, čas ustanavljanja naše države. "Nikoli naj se med nami odnosi ne skrhajo na način, ki bi nam preprečeval enotnost. Kot skupnost moramo skrbeti eden za drugega, se spodbujati in paziti, da je med nami vedno dovolj prostora za enotnost in solidarnost, da naše skupnosti prepiri ne bi raztrgali," je govor zaključil predsednik Pahor in županu v dar izročil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike, z željo, da bi tudi ta slovenska zastava še bolj povezovala njihovo skupnost.

V kulturni program so zbrane popeljali Mladinski pevski zbor Osnovne šole Janka Modra Dol pri Ljubljani, učenki Tinkara Tkalec in Tia Zenković pa sta povedali nekaj misli iz knjige o Juriju Vegi, Polet z balonom, ki sta jih zaključili z besedami: "Jurij Vega je bil res mega." V nadaljevanju programa sta se predstavili glasbeni umetnici, Eva Dukarič in Erika Frantar, ter Mešani pevski zbor svete Helene ob spremljavi Senožeških tamburašev. Leon Tabor, član Kulturno umetniškega društva Dolsko, je v preobleki iz Vegovega časa z izbranimi besedami pričaral kaj pomeni, če je nadarjenosti in pridnosti dano uspeti. Občinsko priznanje pa je ob 20. obletnici delovanja prejela Gasilska zveza Dol – Dolsko za njihovo neprecenljivo in požrtvovalno delo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil občinske proslave Občine Dol pri Ljubljani, kjer je zbrane tudi nagovoril.
Foto: Daniel Novakovič/STA