Predsednik republike v Celovcu tudi z deželnim glavarjem Koroške dr. Petrom Kaiserjem

Celovec, Avstrija, 12. 3. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in gospa Tanja Pečar sta se danes v Domu glasbe v Celovcu udeležila osrednjega koncerta Krščanske kulturne zveze "Koroška poje".

Na dogodku je predsednik republike Borut Pahor pozdravil navzoče in se organizatorjem, Krščanski kulturni zvezi, zahvalil za povabilo ter ji v pozdravu zaželel vse dobro, s hvaležnostjo za nazaj in z dobrimi željami za naprej. Povedal je, da ponosno ugotavlja, da "Slovenci, kjerkoli smo, kot skupnost ohranjamo svoj jezik kot sveti gral našega narodnega značaja, se trudimo ostati skupaj ne glede na razlike, ki so običajno med ljudmi. Skupaj, kot narodna skupnost, kot pripadniki naroda, ki je sicer majhnen, a enako veliko ponosen kot največji." Ob tem je izrekel podporo vsem, ki si v današnji multikulturni Evropi prizadevajo za ohranjanje takega značaja za prihodnje rodove.

Po koncertu se je predsednik republike Borut Pahor na sedežu deželne vlade srečal z deželnim glavarjem Koroške dr. Petrom Kaiserjem. Pogovarjala sta se o predlogu nove koroške ustave in o zapletih v zvezi s tem. Predsednik republike je povedal, da ima Republika Slovenija ustavno obveznost in mednarodno pravno pravico, da skrbi za položaj narodne manjšine v Avstriji. V tem smislu izraža upanje, da bo nadaljevanje ustavnega postopka v deželi Koroški in dialog s slovensko manjšino pripeljal do zadovoljivega kompromisa za vse, tudi glede problema navedbe deželnega jezika v 5. členu. 

Predsednik republike v Celovcu z deželnim glavarjem Koroške dr. Petrom Kaiserjem
Foto: UPRS

Današnji koncert v Domu glasbe, ki se ga je udeležilo blizu 700 ljudi, je bil v znamenju 115-letnice rojstva in 20-letnice smrti pesnice in vsestranske kulturne ustvarjalke Milke Hartman. Milka Hartman je v svoje zvočne poezije in melodijo vlivala mnogo medčloveške topline, v upanju, da bi vse to vplivalo na kulturno rast koroških Slovencev.