SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

dr. Janez Bogataj

Red za zasluge, vročitev 23. oktobra 2015

Red za zasluge
za prispevek k prepoznavnosti in visokemu vrednotenju slovenske etnografske dediščine

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dr. Janezu Bogataju vročil odlikovanje red za zasluge 23. oktobra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge dr. Janezu Bogataju
Foto: STA/Danijel Novakovič

Utemeljitev:

Temeljno področje raziskovalnega in pedagoškega dela dr. Janeza Bogataja je proučevanje slovenske ljudske kulture – vsakodnevnega življenja, dela, ustvarjanja, verovanj, šeg in navad Slovencev skozi zgodovino. Opravil je vrsto raziskav s področja slovenske narodopisne kulturne dediščine, duhovnega izročila in zakladnice rokodelstva. Je avtor in soavtor več kot sedemdesetih knjig, od katerih jih je nekaj prevedenih v tuje jezike. Je tudi avtor sto petdesetih razprav, številnih strokovnih in poljudnih člankov, nosilec različnih projektov, povezanih s slovensko etnografijo, priljubljen predavatelj doma in v tujini ter dobrodošel sogovornik medijev. Kot poznavalec etnoloških posebnosti, ki so se zarisovale v slovenski narodni značaj skozi življenjske okoliščine, tradicijo in zgodovino, je dr. Bogataj postal pomemben glas varovanja, visokega vrednotenja in promocije slovenske kulturne dediščine med Slovenci doma in po svetu. Pri tem je dr. Bogataj trdno prepričan, da varovanje dediščine ne sme biti samo sebi namen, ampak služi plemenitenju in bogatitvi sodobnosti.
Med temeljna področja njegovega raziskovalnega in strokovnega delovanja sodita tudi kulinarika in gastronomija. Nekatere njegove knjige so prejele prestižne mednarodne nagrade, s čimer je dr. Bogataj spodbudil zanimanje za slovenske kulinarične posebnosti v svetu in tudi doma. Je avtor sistema za ocenjevanje rokodelskih izdelkov, gastronomskih strategij osrednje Slovenije in Gorenjske ter soavtor Strategije razvoja gastronomije Slovenije, hkrati pa strokovni sodelavec za zaščito slovenskih kulinaričnih posebnosti v okviru Evropske unije. Kot spoštovan strokovnjak sooblikuje politiko poslovnih, promocijskih in protokolarnih daril za številne ustanove, tudi na ravni države.
Svoja znanja je dr. Bogataj prenašal na študente oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter na Fakulteti za turistične študije Univerze na Primorskem, predvsem pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je vodil Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo in katedro za etnologijo Slovencev. Leta 2011 mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv zaslužni profesor.