SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Dva kandidata za nova ustavna sodnika s široko podporo v DZ RS

Ljubljana, 30. 6. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v četrtek, 30. julija 2016, predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milanu Brglezu posredoval predlog, v katerem za dva sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije predlaga doc. dr. Špelco Mežnar in Marka Šorlija.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidata izpolnjujeta strokovne kriterije in vzbujata zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. V pogovorih z vodji poslanskih skupin je predsednik ugotovil, da kandidata uživata široko podporo poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije.

Kot je predsednik republike napovedal, bo po njegovi odločitvi o izboru kandidatov in pred glasovanjem v Državnem zboru, izvedena javna predstavitev predlaganih kandidatov.

Ločena javna predstavitev obeh predlaganih kandidatov bo predvidoma potekala v sredo, 6. junija 2016 v Predsedniški palači.

Poleg tokratnega postopka za dve mesti sodnikov Ustavnega sodišča RS se bo jeseni začel nov postopek za izbiro še štirih (4) novih ustavnih sodnikov, saj štirim sedanjim poteče mandat v marcu in aprilu 2017. Predsednik republike bo tokratne predloge kandidatur upošteval tudi v naslednjem postopku izbora novih ustavnih sodnikov.