SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: »Zaradi teh štirih pogumnih in plemenitih posameznic je naša družba boljša«

Ljubljana, 24. 3. 2015 | sporočila za javnostPredsednik republike Borut Pahor je danes, dan pred materinskim dnem, vročil »Jabolko navdiha« petim izjemnim mamicam: Andreji Pader, Barbii Gaii Asta, Petri Greiner in Spomenki Valušnik. Jabolko navdiha je priznanje, ki ga predsednik Pahor v znamenje občudovanja in hvaležnosti podeli izjemnim posameznikom in posameznicam, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge.

Vročitev Jabolka navdiha štirim izjemnim mamicam
Foto: Daniel Novakovič / STA

V zahvalnem govoru se je Andreja Pader iskreno zahvalila predsedniku republike in dejala, da je danes zanjo poseben dan. Prejela je nagrado, priznanje, ki jo kot "malce posebna mama v življenju ne pričakuje, z izjemo nekaterih besed, kot sta prosim in hvala sina Filipa". V ganljivem nagovoru je dodala: »Ko se ozrem nazaj, me ohrabrujejo težavne poti, polne izzivov, ki sem jih zmogla prehoditi, ter spoznanje, da se je ideja 'Drugega doma' rodila zato, da bi sonce nekoč vendarle lahko zašlo in z novim jutrom znova vzšlo. Biti zgled, biti navdih nekomu, ki bo navdih nekomu drugemu. In tako se krog pravzaprav nikoli ne bo sklenil. Zato mi je v čast in priznanje, da sem danes prejela »Jabolko navdiha«. Andreja Pader je ustanoviteljica društva »Drugi dom«, ki bo za mlade s posebnimi potrebami zgradilo pravo domovanje, tudi za primer, ko bi po smrti staršev ali skrbnikov ostali sami.

Predsednik republike Borut Pahor in Andreja Pader
Foto: Daniel Novakovič / STA

Barbia Gaia Asta je pred petimi leti v Koštaboni ustanovila center Planet 47. Tam odkrivajo talente otrok z Downovim sindromom in pripravljajo gledališke, likovne, glasbene in plesne delavnice. V zahvalnem govoru je dejala, da jo sin Val vsak dan uči in spodbuja, kako naj dela z otroki z Downovim sindromom. »Življenje je darilo. Mamice smo kreatorke novega življenja in vemo, da je vsako življenje potrebno zalivati z ljubeznijo, da zraste v prelep cvet. 'Jabolko navdiha' sprejmem danes v imenu vseh mamic otrok z Downovim sindromom,« je dejala gospa Asta in se zahvalila vsem, ki jo spremljajo na njeni poti do boljšega jutri, še posebej pa predsedniku republike, ki je mamice sprejel na tako zelo poseben in lep način. »Res ste velik in dober človek", je zaključila gospa Asta.

Predsednik republike in Barbia Gaia Asta
Foto: Daniel Novakovič / STA

V Mariboru od leta 2013 deluje Zavod 13, ki ga je ustanovila Petra Greiner. Njen zavod pripravlja številne odmevne dogodke, s katerimi obveščajo javnost o življenju drugačnih otrok in nudijo pomoč njihovim staršem. »To 'Jabolko navdiha' prepričuje, da smo vsi, skupaj, z vsemi, ki jih družba hote ali nehote odriva - da smo vsi skupaj ljubezen. Ko sem rodila svojo posebno Sofio, se mi je zdelo, kot da je prva. Spraševala sem se, kje so ti otroci, zakaj jih ni na naslovnicah, če so prav tako čudoviti kot vsi ostali. Nato smo pred dvema letoma, že skupaj s predsednikom republike, otvorili prvi projekt Zavoda 13, fotografsko razstavo »Look at me«. Takrat sem mislila, da bo to edini projekt zavoda. Ne, to je bil le prvi projekt. Ob prejemu te nagrade dajem besedo, da se bom še naprej trudila. Želim si, da se bodo naši otroci počutili ljubljene, saj je to edino, kar si vsak človek želi,« je dejala gospa Greiner.

Predsednik republike Borut Pahor in Petra Greiner
Foto: Daniel Novakovič / STA

Pred dobrima dvema letoma je nastalo društvo Vesele nogice, za otroke s cerebralno paralizo. Staršem nudi strokovno pomoč in jih opogumlja, za otroke pa pomaga plačevati terapije in nakup pripomočkov. Ustanovila ga je Spomenka Valušnik. »Ponosna in počaščena sem, da sem prejela tako plemenito priznanje. Iskrena hvala, predsednik republike. Hvala vsem mamam in očetom, ki tako skrbno živijo za svoje izjemne otroke. Moj navdih za vsa dejanja, ki sem jih naredila v društvu, je moja hči Naja. Je tako izjemna. Vsako jutro me pogleda z ljubečimi očmi in mi vsakokrat znova na svoj način pove, da me ima neizmerno rada. Prav ona je tista neizmerna volja in moč, da se lahko borim še za druge starše in njihove otroke«, je dejala gospa Valušnik.

Predsednik republike Borut Pahor in Spomenka Valušnik
Foto: Daniel Novakovič / STA

"To so trenutki, ko se spomnim misli, da mora biti družba boljša od posameznika. Zaradi teh štirih pogumnih in plemenitih posameznic je naša družba boljša," je ob zaključku slovesnosti dejal predsednik republike in se mamicam zahvalil.

Vročitev Jabolka navdiha štirim izjemnim mamicam
Foto: Daniel Novakovič / STA


Utemeljitev:

Andreja Pader, Barbia Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik. Mnogim Slovencem njihova imena ne povedo nič. So matere kot mnoge druge, ki se z vso ljubeznijo predajajo skrbi za svoje otroke. Veselijo se srečnih trenutkov svojih otrok, neomajne so v skrbi za njihov telesni in duševni razvoj in vedno znova navdušene ob iskrivi otroški prisrčnosti. A materinska ljubezen od njih terja neskončno več: več poguma, več notranje trdnosti, več požrtvovalnosti in več moči.

Zaradi bolezni so njihovi otroci drugačni. Svojo življenjsko energijo lahko razvijajo le v okolju, ki ga prevevata pripadnost in povezanost. Njihova krhka telesa in nežne duše so brez predane skrbi okolice ogroženi.


Skrb mamic se zato ne konča v intimnem materinskem svetu, pač pa se nadaljuje z mukotrpnim bojem proti predsodkom in otrplosti družbe, ki odmika pogled.

Ne predajajo se malodušju. Sanjajo o prihodnosti svojih otrok in sanje spreminjajo v resničnost. Predano, potrpežljivo in vztrajno. Z odločnostjo in ustvarjalnim naporom jim je uspelo ustanoviti društva in združenja, ki bodo uresničevala njihove zamisli in vizije. Pri tem pa te izjemne mamice sanjajo naprej in ustvarjajo skupaj z vedno širšim krogom somišljenikov in podpornikov.

Zato Andreja Pader, Barbia Gaia Asta, Petra Greiner in Spomenka Valušnik niso le imena. To so velike osebnosti slovenske družbe. So prinašalke novih konceptov, ki nas plemenitijo kot družbo. So luč, ki nam kaže poti iskrene ljubezni, ki ne omahne niti pred najvišjimi ovirami. Celo drugače. Zdi se, kot bi ovire še krepile njihovo vitalnost in ustvarjalno moč za iskanje rešitev. Pri tem premikajo gore za sebe, za svoje najdražje in za vse nas ter razmikajo meje med nami.

So navdih, za katerega se jim moramo skupaj iskreno zahvaliti.