SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: »Jabolko navdiha je priložnost, da izrazimo občudovanje dobrim ljudem«

Ljubljana, 2. 9. 2016 | sporočila za javnost

Ob pričetku šolskega leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na Osnovni šoli Vide Pregarc v Ljubljani podelil »Jabolko navdiha«. Prejemniki teh odličij so Alen Kobilica, Ana Roš, Damir Skomina in Urška Sršen, ki zlasti mladim dokazujejo, da si je mogoče z odličnostjo in odločnostjo utreti pot do svetovnega priznanja.V svojem nagovoru je Alen Kobilica dejal, da ni prav nobenih pravil, komu bo v življenju uspelo in komu ne. Zahvalil se je svojim sodelavcem, stebrom centra Vidim cilj, ter mladim položil na srce, da k uspehu prispevajo dobri ljudje, potrebno znanje in vztrajnost: »Pojdite svojo pot, opazujte življenje, ki je okoli vas in vztrajajte.«

Predsednik republike podelil Jabolko navdiha Alenu Kobilici, Ani Roš, Damirju Skomini in Urški Sršen
Foto: Daniel Novakovič / STA

Ana Roš je najstnikom zaupala anekdoto z močnim sporočilom - kako se včasih  zdi, da je kaj nemogoče, pa nato uspe.. Mladim je svetovala: »Nikoli ne verjemite, da ste svoj cilj dosegli. Ko ga enkrat dosežete, morate vedno imeti pred sabo novega. Takrat rastete, se razvijate in postajate iz dneva v dan boljši ljudje.«

Predsednik republike podelil Jabolko navdiha Alenu Kobilici, Ani Roš, Damirju Skomini in Urški Sršen
Foto: Daniel Novanovič / STA

Damir Skomina se je zahvalil staršem in družini, ki ga podpira na njegovi poti. »Ko se zdi, da je marsikaj nemogoče, verjemite in zaupajte vase. Spoštujte se in zaupajte vase. Postavite si cilje. Meje in omejitve vedno so in bodo. A manj kot si dovolimo, da nam stojijo na poti, lažje gremo mimo njih.«

Predsednik republike podelil Jabolko navdiha Alenu Kobilici, Ani Roš, Damirju Skomini in Urški Sršen
Foto: Daniel Novakovič / STA

»Navdih je zame dovoljenje, da imam pogum imeti svoje ideje in moč, da jih uresničim,« je mladim dejala Urška Sršen in dodala, da jo navdihujejo ljudje, ki so lačni izkušenj, ki ji življenje pokažejo v drugačni luči, navdihuje pa jo tudi njeno delo, saj vanj resnično verjame in ga opravlja z ljubeznijo.

Predsednik republike podelil Jabolko navdiha Alenu Kobilici, Ani Roš, Damirju Skomini in Urški Sršen
Foto: Daniel Novakovič / STA

»Jabolko navdiha je priložnost, da izrazimo občudovanje in hvaležnost dobrim ljudem, ki s svojimi izjemnimi dosežki presegajo povprečnost, segajo do zvezd, navdihujejo druge, zlasti mlade ljudi, in delajo našo družbo v celoti boljšo,« je dejal predsednik republike in se s posebnim protokolarnim darilom predsednika republike, slovensko zastavo, zahvalil gospe Katji Arzenšek Konjajevi, ravnateljici Osnovne šole Vide Pregarc, da je podelitev »Jabolka navdiha« ob pričetku šolskega leta gostila na tej šoli. »Pomembno je, da mladi postanete ustvarjalne, pogumne in samozavestne osebnosti,« je nagovor zaključil predsednik republike, ki je dodal, da je v življenju potrebno imeti vzornike in da so danes imeli mladi privilegij spoznati štiri izjemne osebnosti, ki pomenijo navdih za vse nas.

Predsednik republike podelil Jabolko navdiha Alenu Kobilici, Ani Roš, Damirju Skomini in Urški Sršen
Foto: Daniel Novakovič / STA

Utemeljitve:

JABOLKO NAVDIHA DAMIRJU SKOMINI

Damir Skomina je prvi Slovenec, ki se je uvrstil v elitni razred sodnikov Evropske nogometne zveze. V osemnajsterico izbrancev, ki na evropskih nogometnih prvenstvih sodijo v vlogi glavnega sodnika, se je prebil leta 2012, ko je delil pravico na tekmah evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini. Takrat je njegova sodniška ekipa požela visoke ocene. Na nedavnem evropskem prvenstvu v Franciji so mu zaupali sojenje štirih tekem, nazadnje celo polfinala. Slovenskim nogometnim navdušencem Damir Skomina vedno znova zagotovi, da so naše barve zastopane na najpomembnejših mednarodnih nogometnih prizoriščih.
Damir Skomina se je v vlogi nogometnega sodnika prvikrat preizkusil leta 1990. Odtlej je v Sloveniji sodil na več sto tekmah, med njimi številnih prvenstvenih, njegovih mednarodnih sojenj pa je bilo doslej v skupnem seštevku že stodvaindvajset. Prvo tekmo v slovenski ligi je sodil leta 2000, mednarodni sodnik pa je postal leta 2003.
Sledil je strm vzpon. Na evropskem prvenstvu za nogometaše do 21 let je bil leta 2007 eden izmed šestih glavnih sodnikov, leta 2008 je sodil na olimpijskih igrah v Pekingu, v šestnajstini finala pokala UEFE in bil četrti sodnik na Euru 2008. Leta 2011 je nosil piščalko v osmini finala lige prvakov.
Za Damirja Skomino ni velikih in malih tekem. Enako je motiviran za domače tekme in za tekme lige prvakov, vse tekme so zanj enako pomembne, vsaka posebej zahteva resne priprave in odgovoren pristop. Uspešno se sooča s pritiskom zvezdniških imen nogometnih športnikov in trenerjev. Priznanje njegovemu vrhunskemu sojenju in vodenju tekem je zaupanje, ki mu ga vedno znova izkažejo z dodeljevanjem novih sodniških vlog na še pomembnejših tekmah.
Vrhunska profesionalna pot je Damirja Skomino vodila proč od njegovega osnovnega poklica. Usmerjali sta jo ljubezen do nogometa in predanost nogometnemu sojenju. Zavezanost strokovnemu napredovanju in veselje ob delu sta mu pomagala do odličnosti in vrhunskih uspehov, ki so mladim v navdih in pomoč, ko iščejo zase področje, na katerem bodo tudi sami dosegli uveljavitev, kot je to uspelo Damirju Skomini.

JABOLKO NAVDIHA URŠKI SRŠEN

Januarja 2016 je znamenita ameriška poslovna revija Forbes šestindvajsetletno Slovenko Urško Sršen uvrstila na seznam mladih Evropejcev, ki s svojimi vizijami in perspektivnimi podjetji spreminjajo svet. Revija je ocenjevala tristo menedžerjev, mlajših od trideset let, v desetih kategorijah. Urška Sršen se je uvrstila na prvo mesto na področju tehnologije.
Urška Sršen je študirala kiparstvo v Ljubljani in Amsterdamu, danes pa je uveljavljena podjetnica, ki s svojo ekipo mladih strokovnjakov in s svetovalci iz medicinske stroke razvija inovativne visokotehnološke izdelke na področju zdravstva. Prodor na svetovni trg jim je uspel z izdelkom za prenatalno in neonatalno nego, ki je namenjen bodočim staršem. Mlada podjetnica je odločena razvijati vedno nove visokotehnološke in vrhunsko oblikovane izdelke, ki bodo uporabnikom v pomoč pri skrbi za zdravje in razumevanju delovanja njihovega telesa.
Podjetniška zgodba Urške Sršen se zdi pravljična. Začela se je s šestimi navdušenci, ki so zasnovali prvi izdelek. Danes je v njihovem podjetju zaposlenih čez osemdeset vrhunskih strokovnjakov z najrazličnejših področij. Svojo podjetniško mrežo že pletejo na več celinah hkrati. Prelomnica je bila ponudba vplivnega ameriškega podjetniškega inkubatorja, ki jim je za tri mesece zagotovil svoje storitve. S tem se je začela neslutena rast mladega podjetja.
V pravljični zgodbi pa je ob uspešni ideji in vrhunskem znanju potrebno tudi trdo delo, na poti do cilja pa so tudi ovire, brez katerih ni dokončnih uspešnih rešitev, priznava Urška Sršen. A ob tem dodaja, da sta za uspeh v poslovnem življenju najpomembnejši želja po spoznavanju novega in ljubezen do dela, ki se ga znamo tudi veseliti.
Urška Sršen se uvršča med izjemne posameznike, ki so se s svojim delom uveljavili v tujini in mladim tam in tu sporočajo, da ni meja, ki jih odločnost in odličnost ne bi mogli prestopiti.

JABOLKO NAVDIHA ALENU KOBILICI

Alena Kobilico smo najprej poznali kot svetovno priznanega manekena, pri katerem smo občudovali njegov videz in opravo, v katero so ga odeli najslovitejši kreatorji iz svetovnih prestolnic visoke mode. Danes občudujemo njegovo duhovno moč, trdnost, srčnost in delo, ki ga opravlja kot mentor in ambasador otrok s posebnimi potrebami.
Po tem, ko je leta 2008 ostal brez vida, je Alen Kobilica ustanovil center z imenom Vidim cilj. V njem se slepi in slabovidni otroci ter paraplegiki, otroci s cerebralno paralizo in drugimi gibalnimi motnjami učijo plavanja, smučanja, teka in triatlona. Še več, učijo se živeti in biti srečni.
Vendar center Alena Kobilice ni zgolj zbirališče za mlade športnike in bistvo centra ni le v socializaciji otrok. "Pomembno je, da se otroci družijo, naučijo etike, vztrajnosti, discipline in drugih načel, ki dvigujejo njihovo samopodobo in samozavest, da se lahko v življenju srečujejo z izzivi, ki jim jih prinaša. Cilj je, da otroci postanejo soustvarjalci družbe in ne njeno breme." S takšno vizijo delovanja svoje neprofitne organizacije Alen Kobilica uspešno pomaga mnogim mladim na njihovi življenjski poti, hkrati pa vsem nam posreduje sporočilo, ki ga ne moremo spregledati.
Alen Kobilica ima pogum, voljo, pa tudi sposobnost, da vedno naredi najboljše in da premika meje. Je najboljši slovenski paratriatlonec, leta 2014 je bil četrti na svetu, letos pa je pometel s konkurenco in postal svetovni prvak v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu pa mu je le za las ušla medalja. Ob tem je uspešen podjetnik in najboljši motivator.
Ni hudo, če ne vidiš. Hudo je, če nimaš vizije in želje po življenju, nam sporoča Alen Kobilica, ki ga je življenje postavilo pred mnoge preizkušnje. Modrost, odločnost in odličnost, ki jih dokazuje na vseh področjih svojega delovanja, so oprijemljiv vzor in neskončen navdih za sedanje in prihodnje rodove.

JABOLKO NAVDIHA ANI ROŠ

Ana Roš je prva in med slovenskimi kuharji doslej edina, ki ji je uspela uvrstitev med vrhove evropske in svetovne gastronomije, ko je prestižna ameriška dokumentarna serija o priznanih vrhunskih kuharjih letos o njej posnela posebno oddajo. Ano Roš, z njo pa tudi Slovenijo, je oddaja postavila na svetovni zemljevid, po katerem usmerjajo svoja popotovanja sladokusci in dobrojedci iz vsega sveta.
Kuhanje za Ano Roš ni bilo prva izbira. Kot dekle je sanjala sanje o vrhunskem smučanju in postala članica jugoslovanske mladinske smučarske reprezentance. Hkrati je svojo energijo in ambicije usmerjala v ples, a ji je načrte preprečila poškodba. Po študiju diplomacije v italijanski Gorici jo je ljubezen pripeljala v kuhinjo znamenitega gostišča v Starem selu pri Kobaridu, kjer sta z možem Valterjem Frankom ustvarila družino, ob tem pa še kuhinjo, ki uspešno in odmevno uresničuje njuno ustvarjalno vizijo.
Gastronomija je pomemben turistični produkt, se zaveda Ana Roš, ki svojega uspeha ne razume le kot priložnost zase, ampak tudi za druge odlične kuharje iz Slovenije in za Slovenijo kot turistično destinacijo. V svojih številnih potovanjih po svetu je dobro spoznala zaljubljence v izvrstno hrano. Ve, da so to hkrati ljubitelji iskrene narave in mirnega okolja in Slovenija lahko s tradicijo, ki seže od bučnega olja do gričevnatih nasadov oljke in trte, uspešno poteši njihovo radovednost, je prepričana.
Ana Roš je kuharski samouk. Ni hodila v kuharske šole, ni se rodila v kuharski družinski tradiciji. Svetovni kulinarični vrh je dosegla zaradi odločenosti, da izkaže odličnost v okoliščinah, ki so ji to omogočale. Njenim mojstrovinam se danes priklanjajo vrhunski kuharji, poznavalci kulinarike in seveda številni gostje hiše Franko, ki jo vodita skupaj z možem. Ljubezen je ključnega pomena, razkrije skrivnost svojega uspeha Ana Roš. Njen uspeh je navdih in spodbuda za mnoge mlade, da si bodo ne glede na to, kako majhna sta njihova država ali kraj in kljub temu, kako visoko se zdi do zvezd, upali na pot med najboljše in največje.