Predsednik republike Borut Pahor: »Ste navdih našim otrokom, ko se odločajo o svoji prihodnosti«

Ljubljana, 3. 11. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel pobudnike projekta "Inženirji bomo!" in v projektu sodelujoče gimnazije ter jim slavnostno podelil častno pokroviteljstvo. Pobudniki projekta "Inženirji bomo!" mlade na desetih slovenskih gimnazijah navdušujejo za inženirski poklic in jih spodbujajo k inovativnosti ter si tako prizadevajo za rast zanimanja za tehnične in naravoslovne poklice. V treh letih je bilo v različne dogodke vključenih več kot 1000 srednješolcev.

Predsednik republike Borut Pahor je podelil častno pokroviteljstvo projektu "Inženirji bomo!"
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Predsednik republike je v nagovoru poudaril, da ima današnji dogodek veliko sporočilno vrednost za mlade osebnosti, izobraževalne institucije ter seveda tudi starše. Po njegovem mnenju pobudniki in izvajalci projekta "Inženirji bomo!" pomenijo navdih mladim v času, ko se odločajo glede svoje zaposlitvene prihodnosti. »Z nami, starši, si delite pomembno odgovornost, ali bomo v otrocih uspeli prepoznati njihove talente,« je dejal predsednik republike in poudaril, da zelo rad sprejme vabila na pogovore z dijaki in se z njimi pogovarja o izzivih, s katerimi se soočajo. »Na njihova vprašanja odgovarjam iskreno in brez oklevanja povem svoja stališča. Eno od vprašanj, ki sem jih vedno deležen, je, kakšen je moj pogled na to, kaj se 'splača' študirati.« Predsednik Pahor je dejal, da mladim iskreno pove, da meni, da je vredno iskati znanja na področjih, ki jih veselijo, saj bodo le tako lahko razvili svojo osebnost in delovali v dobro skupnosti. Glede mladih talentov v tehničnih in naravoslovnih vedah je predsednik Pahor dejal, da je potrebno razvijati vsakršen talent z navdihom, da je prav, da mladi študirajo tisto, kar jih veseli in ne pod prisilo ali grožnjo o razmerah na trgu dela. »To je dodana vrednost častnega pokroviteljstva projektu "Inženirji bomo!".  Da mladim povemo, da naj se za študij tehničnih in naravoslovnih ved odločijo zato, ker talente za to imajo, jih v sebi prepoznajo, ob tem pa imajo priložnost spoznati in se navdihovati pri junakih, ki so na tem področju uspeli,« je dejal predsednik republike in opozoril na skupno nalogo pobudnikov projekta, gimnazij ter poslovnega sveta, da tiste mlade, ki razmišljajo v smer inženirstva in tiste, ki morda še oklevajo, še dodatno, z navdihom, upanjem in spodbudo povabijo, da se za ta študij odločijo.

Ob tem je predsednik republike napovedal tudi naslednji posvet v okviru projekta Slovenija 2030, ki bo konec novembra in bo posvečen razpravi o tehnoloških trendih, ki že danes spreminjajo naš način življenja. Na posvetu bodo strokovnjaki z različnih področij prikazali nove razvojne in tehnološke paradigme, ob tem pa premišljali, kako bo človeštvo z njimi živelo. Posvet bo poskušal poiskati odgovore na vprašanja, ali lahko z razvojem ključnih tehnoloških panog in izumov, ki smo jim priča v tem desetletju, predvidimo, v katero smer se bo gibala globalna družba v naslednjih letih in z njo tudi Slovenija, ter kje in koliko lahko Slovenci tehnološko revolucijo in njene implikacije za življenje posameznika in družbe tudi sooblikujemo.