SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil predstavitve »Slovenskih smernic korporativne integritete«

Ljubljana, 10. 2. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Ekonomski fakulteti v Ljubljani udeležil predstavitve »Slovenskih smernic korporativne integritete«, ki jih je pripravil Odbor za slovensko korporativno integriteto. Smernice temeljijo na usmeritvah OECD o notranji kontroli, etiki in skladnosti poslovanja.

Sporazum o pripravi smernic so predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja Manager, Združenja nadzornikov Slovenije in Ekonomske fakultete podpisali 19. junija 2013, pokroviteljstvo nad pripravo smernic pa je prevzel predsednik republike Borut Pahor. Zdaj, ko so smernice pripravljene, so jih pripravljavci predstavili javnosti in predsedniku.

Glavni namen smernic je izboljšati stanje na področju korporativne integritete in z njihovo uporabo prispevati k izboljšanju poslovnih rezultatov in družbene odgovornosti v gospodarskih družbah, ki morajo v ospredje postavljati tudi druge vidike uspeha: odnos do zaposlenih, do okolja, do širše družbene skupnosti in do poslovnih partnerjev ter potrošnikov.

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru ob predstavitvi smernic poudaril, da je boj proti korupciji odločilen za gospodarsko okrevanje, saj korupcija zavira gospodarski razvoj ter načenja socialno pravičnost in pravno državo. "Današnji dogodek je vzoren in spodbuden znak in ga je mogoče razumeti kot prispevek k izboljšanju korporativnega upravljanja slovenskega gospodarstva in etičnega resetiranja naše družbe," je dejal predsednik Pahor in dodal, da moramo postaviti trdnejše temelje splošnega družbenega tkiva in gospodarstva. Ob tem je izpostavil etično ravnanje in družbeno odgovornost in spomnil, da prav tem času s skupino pravnih strokovnjakov pregleduje novelo Zakona o integriteti, v upanju, da bo tako prispeval tudi k vzpostavitvi ponovnega zaupanja v institucije. "Vera v prihodnost je eno najpomembnejših gonil in najprodornejših sil človeštva, a hkrati nam je še vedno v veliki meri primanjkuje, " je dejal predsednik in opozoril, da je razen vprašanj zakonitosti potrebno upoštevati tudi vprašanje družbene odgovornosti, saj "gospodarska uspešnost ne izključuje socialne povezanosti, mi sami pa lahko odločimo kakšno družbo želimo - to je naša odločitev.«

Po mnenju predsednika Pahorja se morata integriteta in etika udejanjati v odločitvah in obnašanju vseh članov družbe in tako bo tudi uspeh, če je zasnovan na etičnih principih, dolgoročno manj tvegan. Predsednik Pahor je ob koncu še enkrat poudaril, da daje ta dogodek spodbuden signal in dejal, da so gospodarsko uspešne družbe praviloma tudi socialno bolj povezane. "Zelo pozitivno je, da se današnji dogodek odvija med študenti in na Ekonomski fakulteti, saj je tudi iz vidika vzgoje pomembno, da mlade spodbujamo k integriteti,« je poudaril predsednik in sklenil z besedami, da je treba vzgajati "ne le dobre poslovneže, ampak tudi džentelmene«.