Z obiskom Velike narodne skupščine Turčije v Ankari in položitvijo venca žrtvam terorističnega napada v Istanbulu predsednik Pahor zaključuje uradni obisk v Turčiji

Ankara, Republika Turčija, 16. 12. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, drugi dan uradnega obiska v Republiki Turčiji, sestal s predsednikom Velike narodne skupščine Turčije Ismailijem Kahramanom. Predsednik Pahor je izrazil podporo delovanju parlamenta in dejal, da je dobro delovanje pomembno za nadaljevanje demokratičnega procesa v Turčiji. 

Predsednik Pahor je uvodoma dejal, da je imel včeraj zelo dober pogovor, tako s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom kot tudi s predsednikom Vlade Republike Turčije Binalijem Yıldırımom. Poudaril je, da imata obe strani, tako Evropska unija kot Turčija, pred očmi isti cilj, zato je konstruktiven dialog ključen za nadaljnjo uresničitev dogovora med Evropsko unijo in Turčijo. 

Sogovornika sta izmenjala stališča v zvezi z nadaljnjim razvojem odnosov med EU in Turčijo v luči aktualnih notranjepolitičnih razmer v Turčiji. Predsednik Velike narodne skupščine Turčije Ismailij Kahraman je predsedniku Pahorju podrobno orisal, kako je potekal poskus državnega udara 15. julija, v katerem je bilo napadeno tudi poslopje parlamenta. 

Srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Velike narodne skupščine Republike Turčije Ismailijem Kahramanom
Foto: Daniel Novaković/STA

Predsednik Pahor in predsednik narodne skupščine Kahraman sta soglašala, da je tokratni obisk slovenskega predsednika zelo pomemben za bilateralne odnose med državama, saj predstavlja nadaljevanje rednega dialoga na visoki politični ravni, ki ga opredeljuje Izjava o strateškem partnerstvu, podpisana med obema vladama 3. marca 2011. Zavzela sta se za uresničitev nadaljnjih bilateralnih aktivnosti za realizacijo vseh ciljev. Predsednik Velike narodne skupščine Turčije je dejal, da je Slovenija zgled državam v regiji, ter poudaril, da močno ceni zavezništvo med državama in podporo Slovenije Turčiji. 

Sogovornika sta izmenjala mnenja o aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih, predvsem v zvezi s položajem na Bližnjem vzhodu, ter se strinjala o velikem pomenu izvajanja dogovora med EU in Turčijo na področju migracij, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju nekontroliranega migracijskega toka iz Turčije v EU po zahodnobalkanski migracijski poti. Ob tem je slovenski predsednik ponovno izrazil zaskrbljenost glede obsežnosti ukrepov, ki jih Turčija sprejema po poskusu državnega udara 15. julija letos, ter glede učinkov ukrepov na vladavino prava in demokratični red v Turčiji. 

Poudaril je izreden pomen nadaljevanja konstruktivnega dialoga in sodelovanja med EU in Turčijo, ki sta pomembni partnerki v gospodarskem, varnostnem in migracijskem kontekstu. Slovenski predsednik je izrazil tudi zadovoljstvo glede na zaključke včerajšnjega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju in svoj pogovor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, saj odražajo obojestransko željo po nadaljnem dialogu. 

Pogovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Velike narodne skupščine Republike Turčije Ismailijem Kahramanom z delegacijama
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor si je v spremstvu predsednika Velike narodne skupščine Turčije ogledal tudi prostore skupščine in prizorišče, kjer so vidne poškodbe, nastale ob poskusu državnega udara.

Predsednik republike bo uradni obisk v Turčiji zaključil jutri dopoldne s položitvijo venca ob nogometni areni v Istanbulu, kjer se je zgodil nedavni teroristični napad.