SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Face leta 2021 na sprejemu pri predsedniku republike

Ljubljana, 13. 12. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil slovesnost ob podelitvi priznanj Faca leta 2021.

Spletni časopis za otroke Časoris že od leta 2018 podeljuje priznanja otrokom, ki nas med letom navdihujejo in navdušujejo. Vse od takrat je njihov častni pokrovitelj predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Kulturni program slovesnosti sta pripravila Kajetan in Tisa Dulmin, ambasadorja kampanje medijske pismenosti "Lovci na lažne novice", in nadebudna reperja, ki sta se predstavila s pesmimi: Internetni rep, Štirje letni časi in Lovci na lažne novice.

Face leta 2021 pri predsedniku republike
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Face leta 2021:
  1. Anja Demšar:
   Anja Demšar, faca januarja, je pripravila Dan ZaMe, dogodek za vrstnike, ki so se med epidemijo znašli v stiski. Na njem so ozaveščali o pomenu duševnega zdravja in poskušali zmanjšati njegovo družbeno stigmo. »Vse bolj se kaže, kakšno leto imamo za sabo. Otroci in mladi to še bolj občutijo, saj smo v vrelcu življenja. Velika razlika je, če se o tem pogovarjaš v živo in ne prek Zooma. Navsezadnje smo ljudje družabna bitja.«
  2. Majk Zupančič:
   Majk Zupančič, faca februarja, je organiziral brezplačno individualno učno pomoč za osnovnošolce, s katerimi je v času šolanja na daljavo uspešno povezal tudi dijake, ki so bili pripravljeni pomagati mlajšim. Veseli smo, da se v današnjem svetu, v sistemu, kjer se zdi, da je bolj moderen rek 'vsi za enega, eden zase', kot 'eden za vse', kljub vsemu dogaja nekaj drugega, nekaj, kar nas povezuje.
  3. Katarina Kolar:
   Katarina Kolar, faca marca, je v časih, ko so številni učenci in dijaki imeli dovolj sedenja pred ekrani in so se želeli čimprej vrniti v šolske klopi, pomagala organizirati proteste mariborskih dijakov. Zaradi tega so jih poklicali na sodišče, čeprav so nosili maske, spoštovali razdaljo in druge ukrepe za omejevanje epidemije. Sodišče jih je oprostilo.
  4. Sara Štruc:
   Sara Štruc, faca aprila, je razvila domiseln način za premagovanje otroških koronskih stisk: z opičnjakom Fickom sta pripravljala protikoronske nasvete in nasvete za pripravo na veliko noč. Domiselno, zabavno, prisrčno … Sara obiskuje šele 3. razred, pa že ima toliko idej!
  5. Lara Lipovšek:
   Lara Lipovšek, faca maja, je s svojimi domislicami zmagala na natečaju za najbolj inovativno idejo. Ideja mora biti zabavna, kot je zabavno skakanje po trampolinu, je tedaj svetovala drugim otrokom. Mi pa dodajamo: Na pravo idejo moraš vedno biti pozoren. Nikoli ne veš, kdaj pride in kdaj izgine. Zato vsako dobro idejo takoj zagrabi, jo tesno objemi in potem skupaj naredita kaj dobrega.
  6. Kajetan in Tisa Dulmin:
   Kajetan in Tisa Dulmin, faci junija, sta glasbena lovca na lažne novice. Pomagata jih prepoznavati z zabavnim reperskim komadom, ki sta ga dopolnila z ustvarjalnim videom. Z njim sta tudi zmagala na Časorisovem natečaju za mlade ambasadorje kampanje medijske pismenosti Lovci na lažne novice. Znanje in vedenje se nas velikokrat bolj »primeta«, če sta predstavljena na zabaven način.
  7. Luka Medic:
   Luka Medic, faca julija, je gojitelj čilijev, ki je za svoje raziskovalno nalogo o njih na srečanju mladih raziskovalcev prejel srebrno priznanje. Njegova strast do njih in vestno delo sta ga nato pripeljala tudi med Krkine nagrajence.
  8. Miha Okorn:
   Miha Okorn, faca avgusta, ki je danes na žalost odsoten, je z ekipo v kategoriji U-17 osvojil zlato na evropskem odbojkarskem prvenstvu in postal MVP oziroma najboljši igralec turnirja. Na igrišču je treba tudi uživati, z ekipnim duhom in neusahljivo željo pa se tudi daleč pride.
  9. Nuša Bohak:
   Nuša Bohak, faca septembra, je vsestranska ustvarjalka: piše, pesni, fotografira in redno objavlja v šolskem časopisu, pa tudi v Časorisu. Rada odkriva nove ljudi in kraje. V izzivu Moja globalna prijateljstva je razložila, zakaj si želi v Singapur. »V živo šele prav začutiš in zavohaš mesto. Greš na cesto, vlaga, vročina, pogovarjaš se z ljudmi, opazuješ in potipaš utrip mesta. Vse je veliko drugače kot prek spleta in televizije.«
  10. Brina Maček: - odsotna
   Brina Maček, faca oktobra, ki je odsotna, je bila v času, ko smo se vsi ukvarjali z epidemijo, pozorna tudi na drugačne probleme. S projektom Enajsta šola pod mostom – mesto brez reklam si je prizadevala za zmanjšanje oglasnega onesnaževanja v domačem Celju. Z ekipo dijakov in dijakinj Gimnazije Celje – Center je pripravila razstavo o tej problematiki in tako nanjo opozorila tudi širšo javnost.
  11. Arja Ela Hvala in Bilal Shafee:
   Arja Ela Hvala in Bilal Shafee, faci novembra, sta suvereno vodila mednarodno konferenco o jamstvu za otroke v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU in tako vsem pokazala, da so otroci zmožni opraviti tudi najzahtevnejše naloge, včasih celo bolje od odraslih.
  12. Neža Grohar (faca decembra 2020):
Tedaj še drugošolka Neža Grohar je narisala risbico za emajlirane posode v dobrodelni kolekciji Zveze prijateljev mladine Slovenije. Izkupiček od prodaje njenih izdelkov je namenjen TOM telefonu. To je še posebej pomembno v prazničnem času, ko se nanj obrne veliko otrok, ki doma niso tako srečni.