SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob državnem prazniku prejema številne čestitke voditeljev držav

Ljubljana, 25. 6. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob državnem prazniku, dnevu državnosti, prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali predsednik Zvezne republike Nemčije dr. Frank-Walter Steinmeier, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Madžarske János Áder, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Češke republike Miloš Zeman, španski kralj Felipe VI., predsednik Finske Sauli Niinistö, predsednik Irske Michael D. Higgins, papež Frančišek, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Združenih držav Amerike Donald J. Trump, japonski cesar Akihito, predsednik Republike Indije Pranab Mukherjee, saudski kralj Salman in mnogi drugi.

Predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella je izrazil čestitke ob obletnici osamosvojitve, v imenu italijanske države in v svojem imenu. Predsedniku Pahorju je v čestitki zapisal, da državi družijo vse bolj čvrsti strateški odnosi, ki temeljijo na globokih in utrjenih političnih, gospodarskih in kulturnih vezeh. K bogatitvi prijateljskih vezi prispevata, s svojim dragocenim prispevkom, avtohtoni manjšini v obeh državah.

Predsednik Zvezne republike Nemčije dr. Frank-Walter Steinmeier je v čestitki izrekel iskrene čestitke v svojem imenu in v imenu nemških državljank in državljanov. Slovenijo in Nemčijo povezuje izjemno prijateljstvo, ki se izraža v naših dobrih kulturnih in gospodarskih odnosih. Od razglasitve neodvisnosti Republike Slovenije naše odlične dvostranske vezi zaznamuje veliko skupnega. V čestitki je še zapisal, da je prepričan, da bomo tudi v prihodnje uspešno premagovali skupne izzive ter se skupaj zavzemali za močno Evropsko unijo in nadaljnji razvoj evropskega projekta.

Predsednik Republike Madžarske János Áder je predsedniku Pahorju v čestitki zapisal, da lahko zatrdimo, da odnosi med državama temeljijo na prijateljstvu in vzajemnem spoštovanju. V preteklem obdobju se ni povečala le blagovna menjava med Madžarsko in Slovenijo, temveč so se po zaslugi rednih srečanj na visoki ravni okrepili tudi politični stiki, še tesnejše je postalo sodelovanje na področju kulture, pa tudi varstvo narodnih manjšin je doseglo novo raven. Zapisal je še, da upa, da bo madžarsko-slovensko sodelovanje tudi v prihodnje vodilo k rezultatom, ki bodo v korist ne le celi regiji, temveč tudi našemu skupnemu evropskemu domu.

Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović je v čestitki zapisala, da nas kot dve sosednji, prijateljski in partnerski državi trajno vežejo številni interesi, v dobrobit naših državljanov in medsebojno sodelovanje v okviru Evropske unije, Severnoatlantske zveze in v drugih mednarodnih organizacijah. Letos obeležujemo 25-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov in verjamem, da bomo sodelovali tudi v prihodnje in okrepili naše odnose in naše prijateljstvo, ki služi kot osnova za varnost in blaginjo naših državljanov v vse bolj kompleksnem globalnem okviru, je še zapisala.

Španski kralj Felipe VI. je v čestitki zapisal, da v letu, ko obeležujemo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, ob priložnosti državnega praznika izraža iskrene čestitke, ki se jim pridružujejo tudi vlada Španije in državljani Španije. Državi sta v teh 25-ih letih oblikovali odlične bilateralne odnose, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju in prepričan je, je zapisal kralj Felipe VI., da bodo naša skupna prizadevanja v prihodnje še poglobila odkrito prijateljstvo in pripeljala do novih priložnosti za medsebojno povezovanje in sodelovanje.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je predsedniku Pahorju v čestitki zapisal, da imajo rusko-slovenski odnosi konstruktiven značaj, kar so v celoti potrdili njuni februarski pogovori v Moskvi. Prepričan je, da bo uresničitev doseženih dogovorov prispevala k nadaljnji širitvi dvostranskega sodelovanja na različnih področjih ter aktivnejšemu sodelovanju v mednarodnih zadevah. Vse to izpolnjuje temeljne interese Rusije in Slovenije ter je v skladu z zagotavljanjem regionalne stabilnosti in varnosti. Predsednik Putin je zaželel vsem državljanom Slovenije blaginjo in prosperiteto.

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil ameriški predsednik Donald J. Trump, ki je zapisal, da so Američani podpirali Slovenijo ves čas njene neodvisnosti. Letos, ko obeležujemo 25-letnico diplomatskega sodelovanja, lahko ugotovimo, da se je  medsebojno sodelovanje v teh 25-ih letih poglobilo in danes se kot zavezniki soočamo z vrsto ključnih izzivov. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo, od sodelovanja za izboljšanje stabilnosti na Zahodnem Balkanu do obrambe naših skupnih vrednot in ljudi pred grožnjo ISIS. Naše partnerstvo bo raslo in bo še močnejše v prihodnosti, je zapisal ameriški predsednik, in Amerika je ponosna, da ima Slovenijo za prijateljsko in zavezniško državo.