Predsednik Pahor na vrhu Pobude treh morij predsedniku Trumpu izrazil pričakovanje napredka v odnosih med Zahodom in Rusko federacijo, pred njegovim jutrišnjim srečanjem s predsednikom Putinom

Varšava, 6. 7. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor na vrhu Pobude treh morij predsedniku Trumpu izrazil pričakovanje napredka v odnosih med Zahodom in Rusko federacijo, pred njegovim jutrišnjim srečanjem s predsednikom Putinom.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude in predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović udeležil drugega vrhunskega srečanja Pobude treh morij, ki poteka v Varšavi na Poljskem.

V razpravi z naslovom "Čezatlantski odnosi" je predsednik Pahor predstavil svoj pogled na odnose med Zahodom in Rusko federacijo. Predsednik je poudaril, da je Slovenija aktivna članica EU in NATO. Kot taka nima sicer posebnih odnosov z Rusijo, vendar so ti dobri. Na zadnjih dveh srečanjih s predsednikom Putinom v letu dni je predsednik Pahor ugotovil, da je dialog Zahoda z Rusijo edina mirna in edina dobra alternativa njeni sedanji zunanji in varnostni politiki. V tem smislu je predsednik Pahor omenil Ukrajino, Zahodni Balkan in Bližnji vzhod. Predsednik republike Slovenije je predsedniku Trumpu izrazil upanje, da bo njegovo jutrišnje srečanje z ruskim predsednikom Putinom vodilo k približevanju, ponovnemu zaupanju in skupnemu reševanju svetovnih problemov v korist svetovnega miru in varnosti. 

Ob robu zasedanja se je po tem predsednik republike na kratko srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Slovenski predsednik je predsednika Trumpa in prvo damo Melanio Trump povabil na obisk v Slovenijo. Predsednik Trump je vabilo z sprejel z naklonjenostjo. 

Neformalna Pobuda treh morij je namenjena krepitvi srednjeevropskega sodelovanja in povezovanja severa in juga – od Baltskega do Jadranskega in Črnega morja. Zasedanja se bo udeležilo vseh dvanajst držav pobude, ki jih bodo predstavljali predsedniki Poljske, Hrvaške, Bolgarije, Litve, Latvije, Romunije, Madžarske, Slovaške, Estonije in Slovenije, predsednik vlade Češke, ter visoki predstavnik Avstrije, poseben gost zasedanja, namenjenega razpravi o transatlantskih odnosih, pa je bil predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump. 

Glavne prioritete Pobude treh morij so: razvoj transportnih povezav v okviru regije, ki bodo prispevale k njeni nadaljnji integraciji in povezljivosti z EU, implementacija ciljev energetske politike EU, spodbujanje gospodarskega sodelovanja med državami regije ter zagotavljanje sinergije z EU politikami. 

Predsednik Pahor na vrhu Pobude treh morij
Foto: Nebojša Tejić / STA