SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor vročil priznanje jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum: »Vaše delo odraža značaj iztekajočega se leta«

Ljubljana, 29. 12. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil priznanje jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum. Priznanje predsednika republike so prejele Nataša Karas Kuželički, Simona Jurkovič Mlakar, Tijana Markovič, Jasna Omersel, Martina Gobec in Lucija Ana Vrščaj, ki na družbenih omrežjih ozaveščajo javnost o pomenu cepljenja in moči znanosti.

»Vročitev te nagrade, jabolka navdiha, eminentnim znanstvenicam, mamicam, prostovoljkam je zadnje protokolarno, a nadvse iskreno dejanje v letošnjem letu,« je ob vročitvi priznanja dejal predsednik republike in poudaril, da poslanstvo in delo prejemnic priznanja odraža značaj iztekajočega se leta in naših skupnih prizadevanj v boju z virusom. »Nič na bolj vključujoč način, povezano, integrirano, ne izraža značaja naših prizadevanj in želje, da ne odnehamo, da vztrajamo, da prepričujemo z resnico, kot delo teh prostovoljk, znanstvenic in mamic,« je dejal predsednik Pahor z besedami hvaležnosti, da so pripomogle k reševanju družbenih izzivov, zavoljo česar so si zaslužile to priznanje in naše veliko občudovanje.

V imenu prejemnic priznanja je zbrane nagovorila Lucija Ana Vrščaj. »Zelo se nas je dotaknilo, da ste presodili, da si nagrado res zaslužimo in s tem prepoznali naše prizadevanje za skupno dobro,« je dejala in povedala, da so skupino ustvarile zato, da bi nudila varno zavetje v virtualnem svetu ravno tistim, ki iščejo znanstveno utemeljene odgovore na svoje povsem legitimne dvome in vprašanja v času, ko imamo na internetu veliko informacij, a je potrebno izluščiti točne. Strinjala se je z mnenji antropologov in psihologov, ki znanstvenike dobronamerno opozarjajo, da se ljudem lahko približajo samo, če razumejo njihove stiske, ki izvirajo iz strahu pred neznanim in nerazumevanja, včasih tudi zelo zapletenih znanstvenih dejstev. »Vse mame in starši vemo, da z ljubeznijo in potrpljenjem ter vztrajnostjo dosežemo neprimerno več kot z avtoritarnostjo, spodbujanjem strahu in kaznijo,« je dejala in v imenu vseh ustanoviteljic pozvala k dobrim delom, širjenjem znanja na vseh področjih in ustvarjanju zaupanja in pristnih odnosov. Gospa Vrščaj je svoj nagovor sklenila z besedami, da jim priznanje predsednika republike pomeni priznanje za dosedanje delo, vendar tudi obvezo za nadaljnje podajanje znanstvenih resnic na vsem razumljiv način.

Predsednik Pahor je vročil priznanje jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum
Foto: Bor Slana/STAUtemeljitev:

Jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum, ki na družbenih omrežjih ozaveščajo javnost o pomenu cepljenja in moči znanosti.

Nobeno dejanje ni pretežko in vsako vprašanje je pomembno, ko skrbimo za zdravje in življenje otrok in si prizadevamo, da bi jim omogočili lepo prihodnost. To najbolje vedo starši.

Z obdobjem pandemije covida-19 je za vse nastopil čas dodatne negotovosti in skrbi. Zaradi nove, neznane bolezni imamo nešteto vprašanj, pa tudi čedalje več pomislekov o ukrepih, ki preprečujejo širjenje bolezni. Radi bi jih razumeli. Šest mladih znanstvenic iz Slovenije, ki so hkrati tudi mlade mamice, se je zato odločilo, da bodo staršem na prijazen in prepričljiv način pomagale, da najdejo odgovore na vprašanja o cepljenju otrok.

Doktorice znanosti Nataša Karas Kuželički, Simona Jurkovič Mlakar, Tijana Markovič, Jasna Omersel in Martina Gobec ter doktorska študentka Lucija Ana Vrščaj se kot mlade mame zavedajo škodljivosti pomanjkanja pravih in verodostojnih informacij, zlasti ko gre za vprašanja, ki so v resnici življenjsko pomembna. Avgusta 2021 so zato na družbenem omrežju Facebook ustanovile skupino, da bi staršem na poljuden, jasen, znanstveno utemeljen način odgovarjale na vprašanja o cepivih. Spletno družbeno skupino so poimenovale Science Mamas' Vaccine Forum.

Od prvega odgovora, ki so ga zapisale, do danes, ko ima skupina že deset tisoč članov, sta njihovi vodili spoštljivo sporazumevanje in strokovnost. Vsaka objava prinese več pozornosti in nova vprašanja. Sočutni in splošno razumljivi odgovori, utemeljeni v aktualnih znanstvenih odkritjih in študijah, starše pomirjajo, zanimanje zanje pa je povsem preseglo pričakovanja ustanoviteljic, ki v skupini delujejo prostovoljno in v svojem prostem času. Ker je prošenj za pomoč vse več, sta se ustanoviteljicam pred kratkim pridružili še doktorici znanosti Anja Pišlar in Nina Grasselli Kmet.

Odgovorne znanstvenice in srčne mamice so več kot spletna skupina – so vzornice, ki nas s svojo odločenostjo, da se vključijo in pomagajo, opominjajo, kako pomembno je sodelovati, ko nastopijo težki časi, ljudje pa smo zbegani, negotovi, prestrašeni – ko iščemo odgovore, iščemo pomoč in uteho. Zato je skupina Science Mamas’ Vaccine Forum tudi zgled sodelovanja, človeške solidarnosti in povezanosti družbe.

Spletni forum mamic znanstvenic pa je navdihujoč tudi zato, ker nam kot družbi kaže, kako je na medmrežju moč na spoštljiv, verodostojen in vključujoč način najti svoje mesto in prepoznavnost. Dokazuje nam, da je splet lahko zavetje, v katerem si ljudje med seboj podajamo znanje in izkušnje, izražamo solidarnost in delimo dobroto, s tem pa pridobimo številčen odziv in navdihujemo.

Predsednik Pahor je vročil priznanje jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum
Foto: Bor Slana/STA