Na poziv predsednika republike za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika KPK se je odzvalo 55 kandidatk in kandidatov

Ljubljana, 8. 1. 2014 | sporočila za javnost

Danes, 8.1.2014 je generalna sekretarka urada Nataša Kovač obvestila predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, da se je na njegov poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije odzvalo 55 kandidatk in kandidatov.

V skladu z zakonom je generalna sekretarka za jutri sklicala 1. sejo izbirne komisije. V izbirni komisiji je pet članic in članov, predstavnikov vseh treh vej oblasti in civilne družbe.

Na 1. seji bodo izmed sebe izbrali predsedujočega izbirne komisije, njihova naloga pa bo, da v skladu z zakonom v roku 30 dni preverijo izpolnjevanje pogojev ter primernost kandidatov za opravljanje nalog v senatu Komisije za preprečevanje korupcije. Predsednik republike Borut Pahor se v presoje in odločitve izbirne komisije do konca njenega dela ne bo vmešaval.

Sicer pa je ob začetku postopkov za imenovanje senata Komisije za preprečevanje korupcije 4.12.2013 predsednik republike v sporočilu za javnost "izrazil željo, da bi imel možnost na omenjene funkcije predlagati suverene osebnosti brez bremen, zaradi katerih bi bili komurkoli kaj dolžni, pogumnega značaja, ki tudi v zahtevnih okoliščinah gredo čez težke ovire in so sposobne prenašati vse vrste pritiskov in ki bodo v svojih presojah in ravnanjih uporabljali enaka merila za vse".

V skladu z zakonom je predsednik republike dolžan imenovati senat komisije v roku 30 dni po prejemu kandidatur s strani izbirne komisije, toda zgolj v okviru njenih predlogov. Predsednik republike lahko postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur tudi ponovi.