SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na osrednji prireditvi ob stoletnici izgradnje spominske cerkve Svetega Duha v Javorci  

Javorca, 10. 9. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je kot slavnostni govornik udeležil osrednje prireditve ob stoletnici izgradnje spominske cerkve Svetega Duha v Javorci in ob tej priložnosti najprej položil venec v spomin na okoliških bojiščih padlim avstro-ogrskim vojakom različnih narodnosti. 

Predsednik Pahor je na slovesnosti, ki se je je udeležilo blizu tisoč ljudi, opozoril na nujnost ohranjanja miru in povedal, da prav nič moralno ne upravičuje vojne, razen samoobrambe pred njo. Opozoril je na sporočilnost cerkve na Javorci, ki na pročelju nosi napis PAX (mir) in spravni zapis v latinščini, ki pravi »onkraj pepela sovragov jeza premine«. Sporočili so vklesali vojaki različnih narodnosti, ki so se bojevali na bregovih Soče v času prve svetovne vojne. "Danes smo se, 100 let kasneje, znašli na pravem mestu ob pravem času, da slišimo svarilo miru in klic k sožitju in spravi. Danes se spominjamo žrtev Velike vojne," je povedal predsednik Pahor in dejal, da je prva svetovna vojna, ki ji do tedaj ni bilo primere v človeški zgodovini, v duši civilizacije pustila globoko brazgotino. "Žrtve Soške fronte niso bile zgodovinska nujnost. Bile so žrtve napačnih presoj in odločitev," je povedal predsednik republike in dejal, da "dejstvo, da smo bili in smo še priče vojn, še ne pomeni, da so vojne neizogibne. Pomeni samo, da moramo znova in znova o tem razsojati in odločati. Zato vedimo - ko se vojna začne, se ne začne zato, ker je to neizogibno. Vojna se začne zato, ker se je nekdo, ki bi jo lahko preprečil, odločil drugače. V tem smislu čas miru ni samo čas, ko ni vojne, temveč tudi čas, ko se zavestno trudimo odpravljati razloge ali izgovore zanjo."

Predsednik republike Borut Pahor na osrednji prireditvi ob stoletnici izgradnje spominske cerkve Svetega Duha v Javorci
Foto: STA/Stanko Gruden

Svoj govor je predsednik Pahor sklenil z oceno, da celotno Posočje počasi, a razvidno dobiva obrise doline miru. "Ne iščeta jo samo Marko in Lotte iz znanega slovenskega filma Dolina miru, išče jo celotno človeštvo. Ta dolina, nad katero se pne hribovje in na njem cerkev Svetega duha, vse bolj postaja v metaforičnem smislu kraj, kjer je vojna dokončno postala nesmiselna in izogibna in kjer se živi v miru in za mir, med ljudmi in narodi različnih istovetnosti. To je čudovita dolina. Varujmo jo zase in za naše otroke."

S pesmijo so prireditev obogatili cerkveni zbor župnij Kobarid in Tolmin, dekliški zbor Pueri cantores iz Tolmina, oktet Vrtnica in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin. Mašo vsem padlim v 1. svetovni vojni je daroval koprski msgr. dr. Jurij Bizjak.

Predsednik republike Borut Pahor na osrednji prireditvi ob stoletnici izgradnje spominske cerkve Svetega Duha v Javorci
Foto: STA/Stanko Gruden

Gradnjo spominske cerkvice Sv. Duha v Javorci je spodbudil dunajski umetnik Remigius Geyling, ki si jo je zamislil kot svetišče za katoličane, protestante, jude, muslimane in ateiste ter narode, ki so branili monarhijo. Danes cerkev s svojo izjemno sporočilnostjo obiskovalce nagovarja k razmisleku o smiselnosti vojn ter nas opominja, da se moramo truditi za mir. Javorca je postala prostor srečevanj, povezovanja in skupnega spomina na padle na soški fronti. Želja graditeljev, da se ohrani prihodnjim rodovom, se je uresničila, na nas pa je, da jo ohranjamo še naprej in širimo njeno sporočilo miru, so še povedali organizatorji današnjega dogodka.  Cerkev je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, od leta 2007 pa nosi tudi znak evropske kulturne dediščine medvladne iniciative.