Trubarjev antikvariat

Medalja za zasluge, vročitev 31. marca 2016

Medalja za zasluge
za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge odlikoval Trubarjev antikvariat. Odlikovanje sta iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prevzeli vodja Trubarjevega antikvariata Anamarija Babić in Stanka Golob, ki antikvariat pooseblja že od leta 1980.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z medaljo za zasluge odlikoval Trubarjev antikvariat. Odlikovanje sta iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prevzeli vodja Trubarjevega antikvariata Anamarija Babić in Stanka Golob, ki antikvariat pooseblja že od leta 1980
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Trubarjev antikvariat je najstarejši delujoči slovenski antikvariat. Razvil se je iz prvega povojnega antikvariata, ki je nastal znotraj Cankarjeve založbe leta 1945.

S svojim odnosom do slovenske in evropske knjižne dediščine ter do duhovne zapuščine velikih mislecev, ustvarjalcev, znanstvenikov in umetnikov, ki so s svojimi prodornimi mislimi in zamislimi bogatili in usmerjali naš razvoj, se je antikvariat trdno usidral med ugledne ustanove slovenske kulture. Postal je pomembno stičišče poznavalcev knjig, njenih uporabnikov, ljubiteljev, zbirateljev in iskalcev, ki so se vedno lahko zanesli na znanje, razgledanost ter zavzeto in požrtvovalno delo sodelavcev antikvariata. O uspešnem delu priča tudi Schwentnerjeva nagrada, najvišje priznanje za dosežke v knjigotrštvu in založništvu, ki jo je prejel Marjan Podgoršek, nekdanji vodja Trubarjevega antikvariata, kot doslej edini antikvar iz Slovenije.

Ponudba Trubarjevega antikvariata je raznolika. Sega od bibliofilske, v kateri so stare, redke in dragocene knjige, znanstvene, v kateri je starejša strokovna literatura, do umetnostne s področij likovne ali drugih umetnosti, pa tudi moderne knjižne bere. V 50 letih svojega delovanja je antikvariat pomagal zapolniti marsikatero vrzel v javnih ali zasebnih knjižnicah, ustreči posameznikom pri iskanju redkih in pomembnih tiskov ter priskrbeti ustrezno gradivo. Hkrati pa je tudi samoiniciativno iskal redke in pomembne tiskovine. Zato je bil v stalnih stikih s tujimi antikvarji, predvsem srednjeevropskimi.

Trubarjev antikvariat je izdajal prve jugoslovanske kataloge antikvarnih knjig in užival visok ugled tudi na Balkanu. Danes štirikrat letno izda prodajni katalog. Leta 1998 je začel tudi javne dražbe knjig, tiskov, grafik in razglednic. V svoji zgodovini je našel mnogo redkih knjig, ki so pomembne za kulturo slovenskega naroda in danes domujejo v muzejih in knjižnicah. Med njimi so Ephemerides Andreja Perlaha iz leta 1531, dve knjigi tiskarja Matevža Cerdonisa iz Slovenj Gradca, Valvasorjevi deli Topografija Lamberških grofov iz leta 1679 in Topografija Koroške iz leta 1681 ter še mnogo drugih knjig, zemljevidov in vedut.