SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor prevzel častno pokroviteljstvo nad dogodki ob obeleževanju spomina ob 20. obletnici genocida v Srebrenici

Ljubljana, 3. 3. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes slavnostno vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad dogodki ob obeleževanju spomina ob 20. obletnici genocida v Srebrenici. Sprejema so se udeležili Ela Porić, predstavnica organizatorjev obeležitev Zavoda Averroes in Zavoda Pogreb ni tabu, Azemina Ahmed Begovič, predstavnica društva Gračaničko Keranje, ter Almasa Salihović in Hasan Hasanović, ki sta preživela strahote Srebrenice.

Ela Porić se je predsedniku republike zahvalila, ker je prevzel častno pokroviteljstvo nad dogodki, ki jih bodo pod geslom »8372 živih spominov« izpeljali v letošnjem letu, ko se svet spominja dvajsetletnice genocida v Srebrenici. Dogodki bodo vrhunec dosegli konec junija z minuto molka v Ljubljani, ko bo mesto okrašeno z 8372 belimi cvetovi, ki simbolizirajo žrtve Srebrenice. V projekt obeleževanja spomina bodo vključene tudi slovenske osnovne in srednje šole preko likovnega natečaja »Ko bom velik, bo na svetu mir« in literarnega natečaja »Brazgotine vojne«.

Predsednik republike Borut Pahor prevzel častno pokroviteljstvo nad dogodki ob obeleževanju spomina ob 20. obletnici genocida v Srebrenici
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je sogovornikom izrazil podporo, saj meni, da je naša skupna dolžnost, da drug druge in same sebe vedno znova »spomnimo, kam lahko pripelje že najmanjša nestrpnost«. »V našem skupnem interesu je, da ohranimo spomin na ta simbol groze v novejši zgodovini Evropi, da se tako spomnimo in opomnimo, da so tragedije bližje, kot si lahko predstavljamo.«

Almasa Salihović in Hasan Hasanović, ki sta imela v času tragedije 8 oziroma 21 let, sta izpovedala pretresljivi osebni zgodbi. Predsednik republike jima je za hrabro dejanje in pogum, da spregovorita o grozotah in tako s svojimi pričanji ohranjata spomin na grozodejstva, ki naj se nikoli več ne ponovijo, izrekel globoko spoštovanje.

Azemina Ahmed Begovič, predstavnica društva Gračaniško Keranje, je predsedniku republike v dar izročila beli cvet Srebrenice, simbol žrtev genocida v Srebrenici, vkovan v srebreniški kamen. Članice njenega društva ročno izdelujejo cvetove Srebrenice, tudi posebno velikega, ki bo kot potujoči spomenik obiskal številne kraje po Sloveniji.

Predsednik republike se je vsem zahvalil za njihovo pomembno poslanstvo in dodal, da načrtuje udeležbo na komemoraciji ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, ki bo letos julija v Spominskem centru - Potočari poleg Srebrenice.