SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in irski predsednik Higgins o prihodnosti EU in brexitu

Atene, 10. 10. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi v Atenah, kjer se bo srečal s predsedniki dvanajstih držav, članic EU: Bolgarije, Hrvaške, Estonije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Latvije, Malte, Poljske in Portugalske.

Predsednik Pahor se je danes sestal s predsednikom Irske Michaelom D. Higginsom, s katerim sta se pogovarjala predvsem o prihodnosti Evropske unije in aktualnih razmerah v svetu. Irski predsednik je dejal, da se s slovenskim predsednikom strinja v prepričanju, da je Evropska unija trenutno na razpotju in so o njeni prihodnosti potrebni resni premisleki. Irski predsednik je omenil, da sam zagovarja t. i. eko-socialno politično ekonomijo, saj po njegovem lahko okrepi Evropsko unijo.

V pogovoru sta predsednika posebno pozornost posvetila brexitu. Predsednik Higgins je uvodoma dejal, da se irski predsednik vlade prav danes sestane s predsednikom vlade Združenega kraljestva Johnsonom, in da seveda vsi spremljamo razvoj dogodkov v dneh pred koncem meseca. Predsednik Pahor je ponovno poudaril, da Slovenija podpira le tak dogovor, s katerim bi se strinjala tudi Irska oz. le tako pravno delujočo rešitev, s katero bi se izognili trdemu režimu meje na Irskem, zaščitili celotno otoško gospodarstvo in ohranili celovitost enotnega trga na Irskem. V zvezi s tem v celoti podpiramo pristop Evropske Komisije in glavnega pogajalca Barniera, je dodal predsednik Pahor.

Predsednik Pahor je izrazil solidarnost z Irsko in podporo prizadevanjem za urejen brexit, saj je ta v interesu Združenega kraljestva in Evropske unije.

Sogovornika sta ocenila, da so dvostranski odnosi med državama prijateljski in brez odprtih vprašanj. Zavzela sta se za vsestransko intenziviranje odnosov med državama tudi v prihodnje in predsednik Pahor je predsednika Irske povabil, da obišče Slovenijo.

Irska je po obsegu zunanje trgovine 39. zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Obseg blagovne menjave z Irsko predstavlja 0,3 % celotne blagovne menjave Republike Slovenije s svetom. V letu 2019 je trend pozitiven. Blagovna menjava je v šestih mesecih leta 2019 znašala 97,5 mio eur (+35%). Izvoz je znašal 22,8 mio eur (+3%), uvoz pa 74,6 mio eur (+49%).

Predsednik republike bo danes popoldne nastopil na Atenskem forumu o demokraciji, ki ga v Atenah vsako leto prireja New York Times in katerega pokrovitelj je predsednik Grčije Pavlopoulos. Forum je namenjen razpravam o stanju demokracije v svetu in iskanju odgovorov na vprašanja razvoja demokracije in demokratičnega odločanja. Na forumu sodelujejo politični voditelji, eksperti, poslovneži in novinarji.

Cilj letošnjega, 7. Atenskega foruma, je iskati alternativne oblike vladanja. Tema je "Ponovno odkritje demokracije – novi modeli za spreminjajoči se svet". Predsednik Pahor bo na forumu nastopil v formatu “Pogovor s predsednikom”, z uglednim novinarjem The New York Timesa Stevenom Erlangerjem.

Predsednik Pahor se je v Atenah sestal z irskim predsednikom Higginsom
Foto: Daniel Novakovič/STA