Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade Ljudske republike Kitajske

Ljubljana, 14. 4. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel podpredsednika vlade Ljudske republike Kitajske Zhanga Gaolija, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji. Obisk podpredsednika kitajske vlade poteka v kontekstu 25. obletnice dvostranskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

Predsednik Pahor in podpredsednik vlade Gaoli sta najprej spregovorila o bilateralnem sodelovanju med državama in se strinjala, da so odnosi tradicionalno zelo dobri, prijateljski in odprti. Predsednik Pahor je ob tem dodal, da je Kitajska naš glavni trgovinski partner v Aziji, in da obiski na tako visoki ravni ponujajo še nove priložnosti za sodelovanje in intenziviranje gospodarskih odnosov med državama, predvsem na področju trgovine in investicij. Ob tem je predsednik poudaril, da Slovenija podpira dobre odnose med Evropsko unijo in Kitajsko. 

Slovenski predsednik in podpredsednik kitajske vlade sta govorila tudi o priložnostih za  dodatno izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da so priložnosti predvsem na področju informacijske tehnologije in telekomunikacij, na področju avtomobilske industrije, turizma, energetike, okolja, kmetijstva in turizma. Predsednik Pahor je kot pomembno izpostavil tudi kulturno sodelovanje med državama.  

Sogovornika sta se zavzela za okrepitev dialoga med Slovenijo in Kitajsko tako na političnem kot gospodarskem področju in se strinjala o potrebi po nadaljnji izmenjavi obiskov na visoki ravni.

Predsednik republike in kitajski podpredsednik sta spregovorila tudi o aktualnih multilateralnih temah, povezanih z varnostnimi in političnimi vprašanji.

Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade Ljudske republike Kitajske
Foto: Nebojša Tejić