Predsednik Pahor sprejel vodstvo slovensko-ruskega organizacijskega odbora za postavitev spomenika ruskim in sovjetskim vojakom

Ljubljana, 5. 5. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel vodstvo slovensko-ruskega organizacijskega odbora za postavitev spomenika vsem ruskim in sovjetskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Republike Slovenije. Organizacijskemu odboru predsedujeta minister za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolaj Nikiforov in dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Uvodoma je ruski minister Nikiforov izrazil zadovoljstvo in razumevanje zavoljo predsednikove odločitve o udeležbi 9. maja v Moskvi. Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da je zgodovinski spomin pomemben za razumevanje sedanjosti in ob tem izrazil prepričanje, da je tudi vsakoletno srečanje in poklon žrtvam na Vršiču pri Ruski kapelici pomemben dejavnik povezovanja med dvema narodoma in državama. 

Predsednik Pahor sprejel vodstvo slovensko-ruskega organizacijskega odbora za postavitev spomenika ruskim in sovjetskim vojakom
Foto: Tamino Petelinšek

Ministrica Anja Koač Mrak in minister Nikolaj Nikiforov sta predsednika republike Boruta Pahorja seznanila s potekom in dogovori glede postavitve centralnega spomenika vsem ruskim vojakom, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Republike Slovenije, ki ga predvideva Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o vojnih grobiščih. Sporazum je po postopku ratifikacij v obeh državah začel veljati 17. maja 2014 in predvideva postavitev spomenika v letu 2016. Predsednik republike je v pogovoru izrazil podporo omenjenim prizadevanjem za postavitev spomenika.

V Sloveniji je 39 lokacij, kjer so pokopani ruski vojaki. Večja vojna grobišča so na Vršiču pri Ruski kapelici, na Vršiču pod Erjavčevo kočo, v Kalcah pri Logatcu ter v Mariboru in Murski Soboti.