Predsednik republike Borut Pahor: "Potica je lepa in dobra stvar"

Bled, 7. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je na Blejskem otoku udeležil Dneva potice, ki letos poteka drugo leto. Pri projektu, ki privablja turiste z vsega sveta, sodelujejo Župnija Bled, Turizem Bled in Čolnarsko združenje Pletna Bled.
Predsednik republike si je v sklopu obiska Blejskega otoka ogledal prenovljene objekte na otoku, obnovljen razgledni zvonik in restavrirano mehansko nihalno uro. V Potičnici Blejski otok je predsednik sodeloval pri peki slovenske potice. Ob tem je vsem navzočim slovenski etnolog, dr. Janez Bogataj predstavil svojo monografijo "Potice iz Slovenije".

Predsednik republike Borut Pahor se je na Blejskem otoku udeležil Dneva potice
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je dr. Bogataju zahvalil za knjigo, ki je po njegovem mnenju zelo pomembna pridobitev v našem prostoru. "K nam prihajajo Slovenci druge, tretje generacije, ki ne znajo več govoriti slovensko, znajo pa reči potica. Potica je očitno nekaj, kar Slovence določa v identitetnem smislu. Ta knjiga, je spodbuda več vsem nam, ki skrbimo, da se v pogojih odprte družbe, torej Evrope, tudi skozi kulinariko ohranja in krepi slovensko identiteto", čeprav, kot je poudaril predsednik Pahor, "je potica več kot kulinarika. Potica je lepa in dobra stvar".

Predsednik republike Borut Pahor se je v obnovljeni protokolarni sobi, ki izraža slovensko izročilo, podpisal v spominsko knjigo.

Predsednik republike Borut Pahor se je na Blejskem otoku udeležil Dneva potice, ki letos poteka drugo leto
Foto: Daniel Novakovič/STA