Predsednik republike Borut Pahor: "Šolski sistem mora v mladih iskati znanje"

Ljubljana, 9. 4. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes na povabilo Dijaške skupnosti gimnazije obiskal Gimnazijo Bežigrad, kjer se je z dijaki pogovarjal o njihovi prihodnosti in prihodnosti Slovenije. Predsednika republike je sprejel Rafael Irgolič, predsednik Dijaške skupnosti Gimnazije Bežigrad in dijak 3. letnika mednarodne šole, ki je v imenu dijakov predsednika republike povabil na pogovor.

V živahnem in odprtem pogovoru je dijaka Arturja zanimalo predsednikovo stališče o tem, ali naj se mladi odločajo za študij v tujini, in predsednik Pahor je ponovil svoje že večkrat izraženo mnenje, da naj mladi študirajo v tisti deželi, kjer lahko najbolje uresničijo svoje sanje, spregovoril pa je tudi o svoji izkušnji študija v tujini: "Hvaležen sem za to izkušnjo, to so takrat bile moje sanje. Zato ne vidim razloga, da bi vam odrekali možnost enakih sanj. Želim pa si, da bi tudi tuji študentje imeli sanje, da magistrski ali doktorski študij opravljajo v Sloveniji. To so moje sanje danes." V odgovoru Arturju je predsednik republike dejal, naj mladi v izobraževalnem procesu ne iščejo le izobrazbe, temveč naj predvsem gradijo svojo celovito ustvarjalno osebnost. "Če se po študiju v tujini ne vrnete nazaj, je to škoda. Naša odgovornost je, da vam sanj o študiju v tujini ne vzamemo, naša dolžnost pa je, da ustvarjamo možnosti za uresničevanje vaših sanj v domovini,", je sklenil predsednik in dodal: "Imate pravico do sanj. Imate pravico do vizije, imate pravico doseči to, kar si želite. Če boste vztrajni in pripravljeni preživeti poraze, boste dosegli svoje sanje."

Predsednik republike Borut Pahor v pogovoru z dijaki Gimnazije Bežigrad
Foto: Nebojša Tejić / STA

Dijak Tim in predsednik republike sta se zapletla v pogovor o izbiri študija. Predsednik republike je izrazil mnenje, da morajo dijaki v sebi vzgajati potrebo po nenehnem razmišljanju o novem in boljšem. »Pomembno je, da izberete študijsko usmeritev, ki vas veseli. Tega, da bi se odločili za nak poklic in ga nato opravljali do upokojitve, tega več ni. Najboljši in najuspešnejši bodo tisti, ki bodo uživali v svojem delu in dosegali svoje cilje na račun lastnega talenta in uspešnosti ter ne na račun šibkejšega,« je dejal predsednik republike. "Šola mora mladim dajati znanje, to je jasno, a še bolj jasno lahko povem, da mora biti šolski sistem narejen tako, da v mladih išče znanje, ne neznanje," je sklenil predsednik Pahor in požel aplavz.

S Petjo, dijakinjo tretjega letnika, je predsednik republike spregovoril o tem, ali šolski sistem daje posamezniku priložnosti, da osebnostno raste in se razvija. Predsednik Pahor je dejal, da mora šolski sistem omogočiti, da lahko vsi, ki si to želijo, pridobijo izobrazbo, ne glede na finančno stanje staršev oziroma skrbnikov. »Če imajo mladi talente, mora država poskrbeti, da jih razvijajo in pripeljejo do največjega uspeha. Zato je javni šolski sistem bistvenega pomena za razvoj in obstoj naše družbe,« je bil jasen predsednik republike.

Dijake je med drugim zanimalo mnenje predsednika republike o domoljubju, o boljši prihodnosti in kakšna bo družba v prihodnje. V zaključnem nagovoru dijakom je predsednik republike dejal: »Moja naloga je, da držim skupnost skupaj. To vidim kot svoje poslanstvo. Da čutimo kot narod, da tisto, kar nam je skupno, čutimo dovolj močno, da lahko premostimo prepreke vsega, kar nas razdvaja. Pogoj, da zdržimo v širši evropski skupnosti, je, da ohranimo naše temeljne značilnosti. Zagotovo bodo v družbi potrebne spremembe. V družbi obstaja tekmovanje, a je tudi solidarnost. Je profit, a tudi družbena odgovornost. Samo od nas je odvisno ali bomo znali videti rešitve ali ne. Premalo jih iščemo, premalo smo pogumni, ambiciozni. Bodimo bolj samozavestni. Živimo v svetu, ki ni popoln, a le skupaj ga lahko izboljšamo.«