Predsednik Pahor sklenil državniški obisk v Češki republiki

Praga, 19. 2. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor se je drugi dan državniškega obiska v Češki republiki srečal s podpredsednikom Vlade Češke republike Pavlom Bĕlobrádekom, s katerim sta govorila o aktualnih izzivih Evrope, ki jih zaznamuje predvsem migrantska problematika, ter o gospodarskem sodelovanju med državama. 

Predsednik Pahor se je drugi dan državniškega obiska v Češki republiki srečal s podpredsednikom Vlade Češke republike Pavlom Bĕlobrádekom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Strinjala sta se, da sta Slovenija in Češka srednjeevropski državi, ki ju povezujejo močne zgodovinske, kulturne in osebne človeške vezi, kar se odraža tudi v odličnem gospodarskem sodelovanju. Kot sta ugotovila v pogovoru, se Češka republika danes ponaša z vse bolj ugodnimi kazalniki gospodarske uspešnosti. 

Slovenski predsednik je dejal, da Slovenija nadaljuje s privatizacijo in si želi nadaljevanja rasti čeških investicij v Sloveniji, saj je po njegovem mnenju Slovenija odlična destinacija za prodor čeških podjetij. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je češki prometni minister pisno izrazil podporo projektu 2. tira železniške povezave Kopra s Češko. Poudaril je, da ima koprsko pristanišče potencial postati najpomembnejše sredozemsko pristanišče za srednjeevropske države. 

Predsednik Borut Pahor je ob tem dejal, da se državi soočata s podobnimi problemi, predvsem zaradi nezadostne transportne infrastrukture, zato prav na tem področju vidi največ možnosti za sodelovanje tako na bilateralni ravni kot v okviru sodelovanja z Višegrajsko skupino. Posebno pozornost sta sogovornika posvetila turizmu, kjer si Slovenija prizadeva za povečanje števila čeških turistov v Sloveniji, pa tudi za oblikovanje skupne srednjeevropske turistične destinacije.

Glede migracij sta se sogovornika strinjala, da je potrebno nasloviti njihov izvor, to so krizna žarišča na Bližnjem vzhodu, predvsem Sirija. Zato moramo skupaj okrepiti mehanizme za zaščito zunanje meje Evropske unije in pomagati državam iz regije (Turčiji, Libanonu in Jordaniji), ki gostijo največje število beguncev. Pri tem moramo dati prednost usklajeni politiki EU, kajti nekoordinirani nacionalni ukrepi ne bodo dolgoročno zaščitili unije, ampak lahko resno ogrozijo njeno enotnost. Predsednik republike Pahor je pri tem izpostavil, da moramo še posebej paziti, da z omejevalnimi ukrepi posameznih držav članic ne bi večje število migrantov ostalo na ozemlju sosednje regije Zahodnega Balkana, kar bi lahko pripeljalo do resnih napetosti med državami.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor si je ob robu državniškega obiska danes dopoldne ogledal tudi znameniti Karlov most in Narodni muzej Vítkov ter položil venec pred Narodni spomenik Vítkov. Na pokopališču Vinohrady je slovenski predsednik položil cvetje na grob nekdanjega češkega predsednika Václava Havla.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor si je ob robu državniškega obiska ogledal tudi znameniti Karlov most in Narodni muzej Vítkov ter položil venec pred Narodni spomenik Vítkov. Na pokopališču Vinohrady je slovenski predsednik položil cvetje na grob nekdanjega češkega predsednika Václava Havla.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je na Vinohradih obiskal tudi Cerkev Srca Jezusovega, ki je bila  zgrajena po načrtih Jožeta Plečnika, in jo Slovenija skupaj s Češko nominira na seznam Unescove kulturne dediščine. Slovenija in Češka sta pod naslovom Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi konec januarja lani na Centru za svetovno dediščino v Parizu uspešno vložili besedilo projekta nominacije stavbnih in urbanističnih del arhitekta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Jože Plečnik je s svojimi umetninami vidno zaznamoval Prago.

V okviru obiska sta se minister za infrastrukturo Republike Slovenije dr. Peter Gašperšič in državni sekretar v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Aleš Cantarutti udeležila turističnega sejma v Pragi in obiskala slovensko stojnico.

Predsednik Pahor sklenil državniški obisk v Češki republiki

Predsednik Pahor sklenil državniški obisk v Češki republiki
Foto: Daniel Novakovič/STA