Predsednik republike Pahor in hrvaški predsednik Josipović bosta v Dubrovniku gostila voditelje Brdo Process

Ljubljana, 10. 7. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović bosta v Dubrovniku gostila voditelje Brdo Process, letošnja posebna gostja bo nemška kanclerka Angela Merkel.

25. julija lani je na Brdu pri Kranju potekalo prvo srečanje voditeljev Brdo Process. Srečanja, ki sta ga gostila slovenski in hrvaški predsednik, se je kot poseben gost udeležil predsednik Francoske republike François Holland. To je bilo prvikrat, da so se sestali vsi voditelji regije Zahodnega Balkana.

Kot nadaljevanje pobude Brdo Process bosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Josipovič, 15. julija 2014, gostila drugo srečanje voditeljev regije Zahodnega Balkana, ki bo tokrat potekalo v Dubrovniku. Kot posebna gostja bo na srečanju prisotna tudi kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel. Srečanja se bodo udeležili še predsedniki Republike Hrvaške, Republike Srbije, Bosne in Hercegovine, Republike Makedonije, Republike Albanije, Kosova in Črne gore. Predvidoma jih bodo spremljali ministri za zunanje zadeve.

Oživitvi pobude Brdo Process je botrovalo spoznanje o nujnosti krepitve političnega dialoga, ustvarjanja zaupanja ter nujnosti sprotnega reševanja odprtih bilateralnih ter regionalnih vprašanj.

Teme tokratnih pogovorov bodo razdeljene v tri sklope:

1. V delu, namenjenem politični razpravi bo poudarjena zaveza evropski perspektivi regije Zahodnega Balkana in pomen regionalnega sodelovanja v luči reševanja bilateralnih in regionalnih vprašanj. Razprava bo usmerjena v prihodnost regije, s predlogom, da se v prihodnjem letu skliče Vrh EU - ZB;

2. V razpravi o infrastrukturnih projektih v regiji bosta izpostavljeni Jadransko-jonska avtocesta ter železnica München-Istanbul, pri čemer bo poudarjen interes Slovenije za potek trase preko Ljubljane;

3. Sledila bo politična razprava o energetski varnosti in energetski učinkovitosti ter energetskih načrtih za prihodnji razvoj regije.

Slovenija bo ponovila potrebo po izobraževanju mladih v državah Evropske unije in predlagala organiziranje donatorske konference za štipendije v okviru EU za študente iz regije Zahodnega Balkana.