Predsednik republike ob 30-letnici Doma Škofljica: »Vi ste dokaz, da smo boljša družba"

Ljubljana, 14. 9. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 30-letnici Doma Škofljica, prvega doma za odrasle s posebnimi potrebami v Sloveniji, kjer je imel tudi slavnostni govor.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 30-letnici Doma Škofljica, prvega doma za odrasle s posebnimi potrebami v Sloveniji
Foto: Nebojša Tejić/STA

Z namenom povezovanja uporabnikov in lokalne skupnosti je ob domu urejena gozdna učna pot, po kateri so se danes sprehodili obiskovalci slovesnosti. Čarobna pot štirih elementov vode, zraka, zemlje in ognja simbolno predstavlja povezovanje življenja in utiranje novih poti. Kratke predstavitve so na vsaki pravljično-mistični točki odigrali zaposleni skupaj z uporabniki, za glasbeno spremljavo pa so poskrbeli dijaki Konservatorija za glasbo in balet.

Zbrane visoke goste, uporabnike doma in njihove starše je uvodoma pozdravila dr. Valerija Bužan, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, ki z domom upravlja. Izbrane besede zahvale staršem, ki so zaupali strokovnemu osebju, ko so pred tridesetimi leti orali ledino in tako skupaj pisali življenjske zgodbe, je pričela z verzom poezije Kajetana Koviča »Zidam«. S tem je simbolno prikazala prizadevanja zaposlenih za ustvarjanje sveta, ki ljudi dela bolj srečne. V imenu Občine Škofljica je zbrane pozdravil župan Ivan Jordan, tople besede z željami za svetlo prihodnost vseh pa je izrekla tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic. V kulturnem delu programa so zaigrali in zaplesali uporabniki doma.

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru v svojem imenu in v imenu države čestital vsem prisotnim za jubilej doma. Trideset let je po njegovem mnenju pomemben mejnik v nastajanju zgodbe, pravljice, ki so jo lahko vsi obiskovalci doživeli ob sprehodu po čarobni gozdni poti: »A zmotno je misliti, da je vse samo po sebi umevno in da lahko uspeva brez truda. Zato izrekam hvaležnost vsem, ki se v teh tridesetih letih tako strokovno, predano in skrbno posvečate pomoči potrebnim.« Predsednik Pahor je na zbrane naslovil prošnjo, naj nikoli ne oklevajo v iskanju novih poti, da bi lahko ljudje, ki so drugačni in prav zaradi te drugačnosti potrebujejo nego in skrb, z optimizmom in vero zrli v prihodnost in živeli človeka vredno življenje. »Vi ste dokaz, da smo boljša družba. Vsem nam ste navdih, zaradi vas vidimo, da so problemi rešljivi, a da se moramo zavedati, da je za majhne uspehe potrebno trdo delo,« je dejal predsednik republike in dodal, da moramo storiti vse, kar je v naši moči - za vsakega posameznika v družbi obstaja mesto, kar naj bo naš moralni vzgib in hkrati zavedanje, da lahko premagujemo nepremagljivo. »Iskrene čestitke ob jubileju, hvala za vaš trud in sprejmite mojo prošnjo, da v tem duhu skrbi za pomoči potrebne tudi nadaljujete. Da bo Slovenija ostala odprta in vključujoča družba ter domovina za vse,« je slavnostni nagovor zaključil predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob 30-letnici Doma Škofljica, prvega doma za odrasle s posebnimi potrebami v Sloveniji
Foto: Nebojša Tejić/STA