dr. Vinko Dolenc

Srebrni red za zasluge, vročitev 2. septembra 2015

Srebrni red za zasluge
za vrhunsko znanstvenoraziskovalno in medicinsko delo na področju nevrokirurgije, s katerim je Slovenijo postavil v središče sveta

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dr. Vinku Dolencu vročil odlikovanje srebrni red za zasluge 2. septembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike Borut Pahor je vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge dr. Vinku Dolencu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Dr. Vinko Dolenc je nevrokirurg, ki mu ves svet priznava veliko pionirsko delo. Njegova odkritja na področju nevrokirurgije sodijo med najpomembnejša v zadnjih sto letih. Po njem se imenuje kar devet operativnih postopkov, njegove knjige pa so katekizem kirurgije lobanjskega dna.

Na začetku svoje kariere se je dr. Dolenc ukvarjal z mikrokirurškimi posegi na perifernem živčevju. S pridobljenim znanjem se je nato lotil počenih anevrizem v možganih in med prvimi na svetu zagovarjal posege v akutnem stanju. Potem je začel operirati del možganov (kavernozni sinus), ki ga do takrat sploh niso operirali. Prvič je tak poseg predstavil na mednarodnem kongresu leta 1981.

Prof. dr. Dolenc je operiral več kot 10.000 ljudi in tisočim je rešil življenja. Svoje metode je poučeval na učnih delavnicah, demonstriral operativne posege ter nesebično in načrtno delil izkušnje s kolegi s celega sveta. Operiral je v različnih državah, od Japonske, Kitajske, Pakistana, Indije, Avstralije, Nove Zelandije do skoraj vseh latinskoameriških držav, v dvaindvajsetih ameriških zveznih državah in vseh evropskih.

Slovenija je z njegovimi operacijami na področju nevrokirurgije postala središče sveta. Bil je predstojnik Nevrokirurške klinike pri UKC Ljubljana, profesor na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani, hkrati pa je vodil nevroanatomski laboratorij, kamor so prihajali nevrokirurgi iz različnih delov sveta, da bi prek monitorja spremljali Vinka Dolenca pri delu in se učili.

Njegova prva skrb sta bila vedno bolnik in pravilno zdravljenje bolezni. Ni vsemogočnosti, se je zavedal. Predan Hipokratovi zavezi je zato toliko vztrajneje raziskoval in iskal rešitve za svoje bolnike, hkrati pa širil znanje z objavami člankov in knjig. Uspeh lahko zagotovijo le vrhunsko znanje, samodisciplina in veliko vloženega dela, je njegovo vodilo.

Dr. Dolenc je redni član SAZU ter član Evropske akademije znanosti in umetnosti, član drugih tujih in mednarodnih akademij, vključen je v številna združenja nevrokirurgov in druge vodilne nevrokirurške ustanove. Upravičeno je vse od osamosvojitve tudi ambasador slovenske znanosti v svetu.