Predsednik Pahor: "Topolšica je slaven kraj."

Ljubljana, 9. 5. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes pozno popoldne udeležil osrednje proslave ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in praznika Krajevne skupnosti Topolšica, kjer je bil slavnostni govornik. Ob robu slovesnosti je predsednik položil venec ob spomenik žrtvam fašizma iz Topolšice 1941 – 1945. 

   V slavnostnem govoru je predsednik poudaril, da je Topolšica slaven kraj, saj da so zavezniki Britanci, Američani, Francozi in Rusi v petih mestih po Evropi s podpisom dosegli kapitulacijo Nemčije, eden izmed teh krajev pa je bila Topolšica. Predsednik je dejal, da moramo biti na to ponosni in ob tem izrekel hvaležnost in veliko občudovanje za žrtvovanje, ki so ga za to, da smo Slovenci ostali svoboden narod, v petih letih surove preizkušnje sredi prejšnjega stoletja v času druge svetovne vojne dali na oltar domovine partizani in tisti, ki so z njimi sodelovali.

   Predsednik Pahor se je udeležil osrednje proslave ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in praznika Krajevne skupnosti Topolšica. Po zaključku uradnega dela slovesnosti se je predsednik družil z obiskovalci.
   Foto: Nebojša Tejić


   "Brez upora proti okupatorju in priboritve svobode pet let kasneje Slovenci čez pol stoletja ne bi mogli tako enotno ustanoviti neodvisne in suverene države," je povzel predsednik. Poudaril je, da vsi mi nismo samo otroci naših staršev, ampak smo tudi starši naših otrok. "Bremena ene narodne pomiritve in kasneje sprave zaradi dnevno-političnih ali drugih razlogov ne moremo in ne smemo prenesti na ramena naših otrok," je poudaril predsednik republike in pozval, naj na polpreteklo zgodovino gledamo v duhu strpnosti in sožitja. Dodal je še, da se mora politika v prihodnje osredotočiti na stvari, ki so Slovencem skupne, in da moramo storiti vse, da bo Slovenija domovina ena, ker dveh nimamo, ena za vse.

   Po zaključku uradnega dela slovesnosti se je predsednik družil z obiskovalci in si ogledal prenovljeno spominsko sobo Muzeja Velenje, posvečeno podpisu nemške kapitulacije.