Mladi ste naš navdih - vi ste najbolj pogumna generacija

Stična, 20. 9. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je v popoldanskih urah obiskal tradicionalni festival slovenske katoliške mladine "Stična mladih 2014", ki ga v okviru Društva SKAM - Skupnost katoliške mladine pripravljajo mladi prostovoljci in prostovoljke. Mlade, ki se jih je na dogodku zbralo okoli 7000, je predsednik Pahor tudi pozdravil.

Predsednik se je v pozdravu zahvalil mladim in organizatorjem, ker so v tako velikem številu v Stični pričarali tako izjemno vzdušje. "Za nas ste mladi velika inspiracija, prav mladi. Prav od vas črpamo energijo, vero in upanje za prihodnost, ker ste vi najbolj pogumna generacija," je povedal predsednik. Svoje sporočilo mladim je zaključil z mislijo Klare Keršič, dijakinje Škofijske gimnazije, ki je z zares izbranimi besedami takole opisala svoj pogled na domovino: "Domovina je moja, tvoja, njegova. Zato, ker jo moram ohranjati ne le zase, temveč tudi zate. Ker jo moraš imeti rad ne le zase, temveč tudi zame."

Predsednik se je mladim pridružil na odru, kjer so nastopili zbor Stična mladih 2014 in skupina Stična band.

Prav vi mladi ste najbolj pogumna generacija
Foto: Nebojša Tejić/STA

Festival Stična mladih je enodnevni festival, ki mladim med 12 in 30 let starosti ponuja izkušnjo sodelovanja, medsebojne pomoči in prenosa znanja in izkušenj na mlajše generacije. Deluje od leta 1981 in ima v Sloveniji najdaljšo tradicijo od vseh množičnih srečanj mladih v Sloveniji. Letos so v sklopu festivala pripravili akcijo »Všečkam stojnice!«, s katero spodbujajo zdrav tekmovalni duh, saj obiskovalci z glasovanjem izberejo najlepšo stojnico med številnimi, ki jih oblikujejo različne mladinske in druge organizacije iz vse Slovenije. Predsednik je zmagovalni stojnici Škofjeloški pasijon podelil nagrado.