Predsednik republike: "Ivo Daneu, današnji odlikovanec zlatega reda za zasluge, osebnost ki navdihuje"

Brdo pri Kranju, 19. 8. 2013 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti na Gradu Brdo vročil odlikovanje zlati red za zasluge Ivu Daneuu za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in športnikov ter uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti na Gradu Brdo vročil odlikovanje zlati red za zasluge Ivu Daneuu
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru ob vročitvi odlikovanja dejal, da se Slovenija na ta način iskreno in prisrčno zahvaljuje odlikovancu Ivu Deneuu za njegove navdihujoče športne in druge življenjske dosežke, saj se z vrhunskimi in izjemnimi športnimi uspehi Iva Daneua istoveti mnogo mladih ljudi. Predsednik je ob tem poudaril, da uspeha ne tlakuje samo talent ali samo odrekanje in trdo delo, temveč oboje in še nekaj več. "Zato je navdihujoča moč športa družbeno tako pomembna in skoraj nenadomestljiva," je še dodal predsednik Pahor.

V nadaljevanju govor predsednika republike Boruta Pahorja v celoti:

Spoštovani,

Slovenija se tudi na ta slovesen način iskreno in prisrčno zahvaljuje odlikovancu gospodu Ivu Daneuu za njegove izjemne in navdihujoče športne in druge življenjske dosežke. Znova lahko ponovimo, da odlikovance, tudi današnjega, odlikuje najprej in predvsem človeški značaj. Skoraj ni vrhunskega dosežka, presežka na športnem ali drugih področjih človekovega dela in ustvarjanja, da ga ne bi utemeljevala močna in moralno trdna osebnost zmagovalca. Spričo tega si lahko lažje razložimo skrivnost njegovega izjemnega uspeha, hkrati pa tudi razlog za navdušenje, ki presega občudovanje navijačev, ampak doseže razsežnosti širokih ljudskih množic. Glede tega so vrhunski in izjemni športni uspehi sicer zares težko dosegljivi, vendar pa po svojem odmevu v široki javnosti skoraj nimajo tekmeca. Zlasti je pomembno, da navdahnejo toliko mladih ljudi. V športnem uspehu je namreč, kot v vsakem drugem izjemnem uspehu, zaobjet učinek talenta in trdega dela in odrekanja. Istovetenje mladih ljudi s športnimi junaki je s tega vidika imenitno.

Prej ali slej se sami dokopljejo do spoznanja, da uspeha ne tlakuje samo talent ali samo odrekanje in trdo delo, temveč oboje in še nekaj več. Spoznajo, da je ta učinek izjemoma popoln, ko ga izbrusi močan osebni značaj. Zato je navdihujoča moč športa družbeno tako pomembna in skoraj nenadomestljiva. Ni vsiljiva, je atraktivna in navaja k oblikovanju pozitivne osebnosti slehernega posameznika, ki ga ta navdihujoča moč prevzema. Na koncu vseh koncev pridemo torej do značaja in izoblikovane osebnosti. To je portret današnjega zmagovalca Iva Daneua. To je portret osebnosti, ki navdihuje.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti na Gradu Brdo vročil odlikovanje zlati red za zasluge Ivu Daneuu
Foto: Nebojša Tejić/STA

Obrazložitev odlikovanja:

Ivo Daneu je nesmrtna košarkarska legenda v slovenskem, evropskem in v svetovnem merilu. Njegovi športni dosežki so impresivni. S svojim klubom AŠK Olimpija je v letih med 1957 in 1970 šestkrat osvojil naslov prvakov Jugoslavije, 14 let je bil član jugoslovanske reprezentance in je z njo odigral 209 mednarodnih tekem, trikrat je nastopil na olimpijskih igrah, šestkrat na evropskih in trikrat na svetovnih prvenstvih, košarkarsko pot pa je končal ovenčan z zlato kolajno svetovnega prvaka. Celotna Slovenija je v en glas vzkliknila od navdušenja, ko je leta 1970 kapetan moštva Ivo Daneu zadel svoj zadnji zmagoviti koš in potem zmagoslavno dvignil pokal svetovnega prvaka pred domačim občinstvom v Ljubljani.

Navdušenje mladih slovenskih rodov nad izjemno igro Iva Daneua, nad njegovimi motoričnimi in strelskimi sposobnostmi, njegovim znamenitim metom preko glave z obema rokama in nad mojstrovinami skupinske igre, je trajno spremenilo športno podobo Slovenije. Košarka je osvojila slovenske ulice in igrišča in postala to, kar je še danes, eden najpriljubljenejših športov med Slovenci. Svojo zvestobo košarki Ivo Daneu dokazuje tudi danes kot ambasador 38. košarkarskega evropskega prvenstva 2013 v Ljubljani.

Športni uspehi Iva Daneua niso le izkaz njegove nadpovprečne nadarjenosti, ampak tudi velikih človeških vrlin, povezovalnosti, empatije, tovarištva, predanosti, discipline in trdega dela, pa tudi sposobnosti preseči poraz in vedno znova sprejeti izzive. Vse te njegove sposobnosti ga uvrščajo ne le med velike športnike, ampak tudi med velike osebnosti.

Najboljši slovenski košarkar vseh časov pa ni krojil le podobe slovenskega športa, ampak tudi politično podobo Slovenije. V letih razpadanja jugoslovanske države je bil poslanec Socialistične stranke Slovenije v prvem demokratično izvoljenem sklicu republiške skupščine in prav on je v imenu te stranke prebral pobudo za izvedbo plebiscita za samostojno državo. Predlog je podal oktobra 1990, decembra 1990 pa smo Slovenci z 88,5 odstotno večino izglasovali neodvisnost Slovenije. Zelo pomembno delo je opravil tudi pri ustanavljanju samostojnega slovenskega olimpijskega komiteja ter za njegovo umestitev, s tem pa tudi za umestitev športa samostojne slovenske države v mednarodni prostor.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti na Gradu Brdo vročil odlikovanje zlati red za zasluge Ivu Daneuu
Foto: Nebojša Tejić/STA