Predsednik republike Borut Pahor gostil predsednico Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani

Ljubljana, 10. 7. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil predsednico Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani. Na pogovorih, ki so bili v duhu dobrih sosedskih odnosov, je predsednik republike uvodoma izrazil svojo željo in namero po večjem sodelovanju z regijami v sosednjih državah, predvsem v Italiji in Avstriji in se predsednici zahvalil za njeno izrazito zavzetost za čezmejno sodelovanje Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine z Republiko Slovenijo. Predsednik republike se je gospe Serracchiani tudi zahvalil za razumevanje problematike izgradnje plinskega terminala v Žavljah v Tržaškem zalivu, kar je predsednica izrazila v pismu pristojnim ministrstvom v Rimu in tudi v Bruslju.

V nadaljevanju pogovorov je predsednik Pahor predlagal okrepitev regionalnega sodelovanja v geografskem okviru Alpe Adria. Predsednikov predlog je predsednica FJK sprejela in potrdila, da tudi sama razmišlja v tej smeri ter ocenjuje, da bi nadaljnji razvoj sodelovanja v okviru dveh sosednjih občin Nova Gorica - Gorizia v okviru EZTS ter oblikovanje Evroregije »Brez meja« (EUREGIO) pomenilo tovrstno sodelovanje, vendar na podlagi EU zakonodaje. V pogovorih je tudi povedala, da bo čezmejno sodelovanje s Slovenijo in deželo Koroško v Avstriji njen prioritetni projekt, ki mu bo posvetila posebno pozornost. Predsednica Serracchiani je med drugim tudi izpostavila, da je v Večletnem finančnem okvirju 2014-2020 (VFO 2014-2020) namenjenih dovolj sredstev za čezmejne projekte s katerimi bi okrepili čezmejno gospodarsko sodelovanje, vendar bi bilo čim prej potrebno definirati prioritetne projekte, saj se soočamo z velikim številom pobud. Vseh žal ni mogoče izpeljati.

Predsednica Serracchiani je še izpostavila pomen trilateralnega usklajevanja Slovenije, Italije in Hrvaške glede razvoja Severnega Jadrana. Tako sta se Predsednik Pahor in Predsednica AD FJK Serracchiani strinjala, da bi bilo v kratkem smotrno pripraviti skupno usklajen seznam prioritetnih čezmejnih projektov, ki bi lahko predstavljali osnovo za nadaljnje pogovore med Slovenijo in Italijo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahori sprejel predsednico Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani.
Foto: STA/Daniel Novakovič