SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor podelil priznanja uspešnim mladim raziskovalcem in dijakom športnikom

Ljubljana, 10. 6. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil podelitve priznanj uspešnim mladim raziskovalcem in dijakom športnikom za dosežena državna priznanja Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, kjer je mlade tudi nagovoril. Nagrade sta podelila mlada obetajoča športnika, smučarska skakalka Špela Rogelj in reprezentant Slovenije v nogometu do 21 let Miha Zajc. 

Predsednik republike je uvodoma čestital vsem prejemnikom priznanj in nagrad, najuspešnejšim mladim raziskovalcem in športnikom pa dejal, da naj izkoristijo priložnosti, ki jim jih srednja šola ponuja. »Značaj, pogum in znanje vam bo omogočilo, da dozorite v osebnost, ki bo sposobna premagovati izzive in težave v življenju. Ustvarjalne osebnosti se namreč lahko prebijejo skozi najtežje trenutke. Vi ste ta generacija, ki bo sposobna osvojeno znanje umestiti v zrelostni kontekst. Vi boste napredovali zaradi svojih idej in si neodvisno od vsega ustvarili svojo pot«, je dejal predsednik republike.

Predsednik republike je obiskal Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana
Foto: Tamino petelinšek / STA

Ob tej priložnosti si je predsednik Pahor ogledal tudi Start-up program, ki ga izvajata Višja strokovna šola šolskega centra in podjetje ITSI INFO. Na prestižni konferenci TechChrunch v Berlinu se je ekipi mladih inovatorjev med 100 ekipami z vsega sveta, po 24 urni preizkušnji, uspelo prebiti do cilja in predstaviti delujoči koncept enostavnega krmilnika električnih motorjev. S tem je ekipa postala tudi najuspešnejša start-up skupina iz Slovenije. Ekipa je predsedniku republike predstavila prototip reševalnega robota FRED.

Predsednik republike je obiskal Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Predsednik je ob predstavitvi programa izpostavil, da prav povezovanje izobraževalnih institucij z gospodarstvom ustvarja uporabne rešitve in prispeva k razvoju gospodarstva. »Vaši študenti dokazujejo, da je sinergija med izobraževalnim procesom in gospodarstvom lahko več kot uspešna, daje odlične rezultate in predstavlja napredek za svetovno tehnologijo«, je zaključil predsednik. Omenjena Višja strokovna šola je namreč edina v Sloveniji, ki izvaja program, s katerim študentje v povezavi z gospodarstvom oblikujejo rešitve na področju pametnih komunikacij.