SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor in ruski zunanji minister Sergej Viktorovič Lavrov za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama

Ljubljana, 3. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel zunanjega ministra Ruske federacije Sergeja Viktoroviča Lavrova, ki je v Sloveniji na delovnem obisku. V pogovoru sta se predsednik republike Slovenije in ruski zunanji minister zavzela za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama na vseh ravneh; na področju gospodarstva, kulture, znanosti in športa, kot tudi na področju bilateralnih in multilateralnih političnih odnosov, slednje predvsem v okviru Evropske Unije.

Republika Slovenija in Ruska federacija sta v zadnjih nekaj letih dvignili vsesplošno raven sodelovanja s sklenitvijo številnih sporazumov in mednarodnih aktov, s katerimi se ustvarjajo vezi dveh strateških partneric, kar se odraža tako na številnih gospodarskih pobudah, sodelovanju v projektu modernizacije ruskega gospodarstva, kot tudi v okviru Evropske Unije in Organizacije Združenih narodov. Ruski zunanji minister je izpostavil Južni tok, kot enega ključnih skupnih energetsko-infrastrukturnih projektov. Predsednik republike je potrdil, da ima Slovenija pozitivne izkušnje z investicijami iz Ruske federacije in bo ruske investicije pozitivno sprejemala tudi v bodoče.

Ruski zunanji minister je še posebej izpostavil pomen, ki ga ima v ruski javnosti Ruska kapela pod Vršičem in izrazil interes nad posebnim obeležjem 100. obletnice njene postavitve, ki bo leta 2016. Predsednik republike Borut Pahor je ob tej priložnosti prenesel povabilo Predsedniku Ruske federacije gospodu Putinu, da v okviru te velike obletnice obišče Slovenijo. Predsednik republike in zunanji minister sta se zavzela za nadaljevanje podpore Strateškega partnerstva med EU in Rusko federacijo. Pri tem je ruski zunanji minister izrazil veliko podporo Forumu slovanskih kultur, ki sta ga ustanovili prav Slovenija in Rusija skupaj, ter obljubil, da bo Ruska Federacija tudi v prihodnje aktivno sodelovala in podpirala nadaljnji razvoj omenjenega foruma.

Predsednik republike Slovenije in ruski zunanji minister sta se dotaknila tudi drugih aktualnih zunanje političnih tem, pri čemer sta posebno pozornost namenila razmeram na Zahodnem Balkanu. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev političnega dialoga in aktivnosti, ki bodo omogočile reševanje še preostalih odprtih bilateralnih in regionalnih vprašanj v regiji Zahodnega Balkana.
Predsednik republike Borut Pahor inzunanji minister Ruske Federacije Sergej Viktorovič Lavrov za nadaljevanje prijateljskih odnosov med državama
Foto: Stanko Gruden/STA