Predsednik republike Borut Pahor na odprtju retrospektivne razstave Gabrijela Stupice

Ljubljana, 18. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil odprtja retrospektivne razstave Gabrijela Stupice, ki so jo v Moderni galeriji priredili ob stoletnici umetnikovega rojstva.

Predsednik Pahor je v kratkem uvodnem nagovoru ob odprju razstave dejal, da se "z razstavo poklanjamo izjemnemu umetniku, ki ga mlajše in starejše generacije prepoznavajo kot velikana slikarskega čopiča" in dodal, da ga je nekoč navdajal strah pred tem, da umetnosti ne razume, in "sem se zato raje izogibal srečanjem z njo, šele kasneje sem ugotovil, da je najpomembneje, da je človek pri pogledu na umetnost fasciniran ali pa ostane ravnodušen, saj je oboje sestavni del pogleda na umetnost". "Stupica, eden največjih umetnikov 20. stoletja, gotovo ne pušča ravnodušnega nikogar," je še dodal predsednik Pahor.

Kronološko zastavljeno razstavo je pripravila kustosinja Martina Vovk in obsega nekaj več kot 300 del, od tega je 123 slik in 170 risb, gvašev, temper in akvarelov na papirju. Obsežni opus Gabrijela Stupice so si za to priložnost izposodili od lastnikov in skrbnikov javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in Nemčiji. Kustosinja razstave dr. Martina Vovk je povedala, da je razstava v osnovi postavljena kronološko, vendar tudi tematsko. Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije, je med drugim povedala, da so iz Beograda dobili nekaj vrednih del, nekaj pa jih – zaradi občutljivosti – niso niti mogli niti želeli izpostavljati transportu.kar zgovorno priča o Stupičevem pomenu tudi v širšem prostoru nekdanje skupne države.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil odprtja retrospektivne razstave Gabrijela Stupice, ki so jo v Moderni galeriji priredili ob stoletnici umetnikovega rojstva
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil odprtja retrospektivne razstave Gabrijela Stupice, ki so jo v Moderni galeriji priredili ob stoletnici umetnikovega rojstva
Foto: Nebojša Tejić/STA