Predsednik republike Pahor na investicijski konferenci v Istanbulu: "Slovenija je pomembna za Turčijo in Turčija je pomembna za Slovenijo"

Ljubljana, 16. 1. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, ob zaključku uradnega obiska v Republiki Turčiji, udeležil investicijske konference, katere namen je dodatna promocija slovenskega gospodarstva in predstavitev aktualnih investicijskih priložnosti v Sloveniji. Pomembne turške investitorje so poleg predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja nagovorili tudi podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec, državni sekretar ministrstva za finance Mitja Mavko, predstavnik Slovenske odškodninske družbe in direktor Spirita Boštjan Skalar.

Uvodoma je predsednik republike poudaril, da vlada med Turčijo in Slovenijo dolgoletno prijateljstvo in spoštovanje, kar je zelo pomembno tudi za gospodarsko sodelovanje na obeh straneh. Označil je cilj Turčije, da v prihodnjih 10-ih letih postane eno od desetih najmočnejših gospodarstev na svetu, kot navdihujoč in občudovanja vreden. "Turčija je za Slovenijo strateškega pomena in okrepiti moramo sodelovanje na vseh ravneh. Slovenija je pomembna za Turčijo in Turčija je pomembna za Slovenijo," je dejal predsednik.

Predsednik Pahor je v nagovoru več kot 80 turškim investitorjem Slovenijo predstavil kot dinamično, odprto in izvozno usmerjeno državo ter potencialne investitorje povabil, naj pridejo k nam. Izpostavil je slovenski človeški potencial in izjemen geopolitični položaj Slovenije, kot stičišče Srednje in Jugovzhodne Evrope. V tem kontekstu je spomnil, da sta se s predsednikom Gülom ob včerajšnjem srečanju strinjala o izrednem pomenu iniciative Brdo Process za stabilnost Zahodnega Balkana. Priložnosti za strateško investiranje v Sloveniji je veliko, je dejal predsednik Pahor in poudaril, da je Slovenija za Turčijo zelo zanimiva, saj imata državi dobro urejene pogodbene odnose in sklenjene vse najnujnejše sporazume, na praktično vseh področjih skupnega interesa. Med najpomembnejšimi velja omeniti Sporazum o strateškem partnerstvu.

Predsednik se je včeraj popoldne udeležil VI. letne konference veleposlanikov Republike Turčije, kjer je imel krajše predavanje. Po predavanju se je predsednik srečal tudi s podpredsednikom Vlade Republike Turčije Alijem Babacanom.

Predsednik republike Pahor se je včeraj pozno popoldne sestal s predsednikom Vlade Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom. Predsednik Pahor in Erdoğan sta v pogovoru ugotovila, da so učinki podpisanega strateškega partnerstva pred dvema letoma že vidni in se zavezala za nadaljnje sodelovanje. Predsednik vlade Erdoğan je pozdravil pripravljenost predsednika Pahorja, da danes v Istanbulu otvori investicijsko konferenco, ki bo turškim vlagateljem predstavila konkretne možnosti za investiranje v slovenska podjetja, za živahnejše sodelovanje med gospodarstvi obeh držav in za morebiten skupen nastop na tretjih trgih.

Sogovornika sta spregovorila tudi o nekaterih vidikih sirske krize, zaradi katere se je v preteklih mesecih v Turčijo zateklo že nad 600.000 beguncev. Pri tem je Erdoğan predstavil svoj pogled na zaustavitev oboroženih spopadov v luči bližnjega zasedanja Ženeva 2, kajti brez takojšnjega ukrepanja lahko konflikt dobi širše regijske razsežnosti.

Predsednik republike Pahor se je sestal s predsednikom Vlade Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom