Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob robu Strateškega foruma Bled (BSF) opravil več bilateralnih pogovorov

Bled, 3. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor se je srečal s Pekko Haavistom, ministrom za zunanje zadeve Republike Finske. Sogovornika sta potrdila zelo dobre, prijateljske odnose in zgledno sodelovanje med državama na mnogih področjih. Izpostavila sta dobro sodelovanje tudi v okviru EU in drugih mednarodnih povezavah. Predsednik Pahor je v pogovoru dejal, da Slovenija podpira prednostne naloge finskega predsedovanja Svetu EU, in pozdravlja njena prizadevanja za doseganje enotnosti EU, zavezanosti skupnim vrednotam ter pravilom, ki temeljijo na spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic. Sogovornika sta spregovorila o Zahodnem Balkanu in se zavzela za aktivno sodelovanje in ustvarjanje okoliščin za napredek Zahodnega Balkana. Širitev je strateško in življenjsko pomembna za EU, regija pa potrebuje aktivno, odgovorno in verodostojno EU, sta se še strinjala sogovornika. Predsednik in minister sta na koncu spregovorila tudi o izzivih, povezanih z načrtovanim odhodom Združenega kraljestva iz Unije. 

Predsednik Pahor se je v nadaljevanju srečal z Matthewom A. Palmerjem,  namestnikom pomočnika državnega sekretarja Združenih držav Amerike in novoimenovanim posebnim odposlancem ameriške administracije za Zahodni Balkan. Predsednik Pahor je v pogovoru izrazil zadovoljstvo, da mu je veleposlanica Lynda Blanchard pred kratkim predala poverilna pisma in imajo tako ZDA pri nas po daljšem času spet veleposlanika. Veselimo se tesnega sodelovanja z njo, je dejal predsednik Pahor. Sogovornika sta ocenila, da je odnos med državama vedno temeljil na skupnih vrednotah demokracije, človekovih pravicah in pravni državi. Največ pozornosti sta sogovornika namenila sosednji regiji Zahodnega Balkana. Predsednik dejal, da si je potrebno prizadevati, da bi se ohranil proces dialoga in pogajanj z vsemi državami v tej regiji. Pri tem je ponovil oceno, da gre v primeru širitve EU na Zahodni Balkan za geopolitično vprašanje in da bi bilo koristno za EU in za države v regiji, če bi to regijo razumeli kot celoto. To po njegovem ne izključuje razlik v časovni dinamiki pogajanj Evropske komisije z vsako državo posebej, vendar pa bi tak nov pristop pomenil, da se napredek spodbuja v vseh državah hkrati in bi tako vse te države razumele, da je dinamika širitve odvisna od skupnih uspehov teh držav pri reševanju medsebojih vprašanj in notranjepolitičnih reform. Predsednik Pahor je na koncu omenil, da pripravlja izredni vrh Brdo Brijuni, ki bo v Sloveniji predvidoma novembra, kar je namestnik Palmer zelo pozdravil.

Predsednik Pahor je na pogovor sprejel tudi Enrica Letto, nekdanjega predsednika vlade Italijanske republike in zdaj dekana pariške univerze SciencesPo. Sogovornika sta spregovorila o izzivih, s katerimi se sooča EU.

Predsednik Pahor se je včeraj udeležil odprtja Blejskega strateškega foruma 2019, v katerem je z estonsko predsednico Kersti Kaljulaid nastopil v pogovoru o prihodnosti Evropske unije. Ob robu Strateškega foruma Bled je predsednik Pahor na ločenih srečanjih že včeraj sprejel nekatere visoke udeležence foruma, predsednico 73. zasedanja Generalne skupščine OZN Marío Fernando Espinosa Garcés, visoko komisarko za človekove pravice Michelle Bachelet Jeria, turškega zunanjega ministra Mevlüta Çavuşoğluja in španskega ministra za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Josepa Borrella Fontellesa. Predsednik Pahor se je včeraj srečal tudi z upravnim odborom Svetovne federacije častnih konzulov FICAC.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob robu Strateškega foruma Bled (BSF) opravil več bilateralnih pogovorov
Foto: Nik Jevšnik/STA