SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na komemoraciji ob 70-letnici pobojev frankolovskih žrtev

Frankolovo, 14. 2. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil komemoracije ob 70-letnici tragičnega dogodka na Stranicah v soteski Graben, kjer je položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam. Predsednik republike je imel na komemoraciji tudi kratek nagovor.
Spominsko območje obsega ostanke drevoreda jablan, na katere so Nemci 12. februarja 1945 obesili 99 talcev, enega pa ustrelili med begom, ter dva grobova, kamor so po obešenju zakopali žrtve. Med pobitimi so bili tudi mladoletniki, in sicer je bil najmlajši star 16 let. Najstarejši talec pa je imel 64 let.

Predsednik republike na komemoraciji ob 70-letnici pobojev frankolovskih žrtev
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nemci so to storili iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 med vožnjo s svoje poroke padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici.

V nagovoru je predsednik Pahor povedal, da je ljudi, ki so na Frankolovem končali življenje, le tragična usoda postavila v čas druge svetovne vojne, ko zločinov ni bilo konca, dokler ni bilo konec vojne. Dejal je, da zgodovina sredino prejšnjega stoletja opisuje tudi kot čas izjemnega tehnološkega napredka sodobne civilizacije, vendar pa je ta ista civilizacija dosegla moralno dno. "Po koncu vojne so rekli nikoli več. Petdeset let kasneje je bilo mogoče primerjati tiste fotografije iz Auschwitza s tistimi iz Srebrenice," je opozoril Pahor in dejal, da je zdaj čas, da storimo vse za mir ter pozval k strpnosti, sožitju, spravi ter medsebojnem razumevanju ne glede na razlike, ki so med nami in tudi k vsemu, »kar nam omogoča, da se kot narod ob najpomembnejših vprašanjih vendarle postavimo enotno za svoje narodne cilje". V nagovoru je prav tako poudaril, da je v luči nekoliko bolj napetih mednarodnih odnosov vprašanje varnosti v ospredju bolj, kot smo si to želeli in da v je vedno na strani tistih, ki si prizadevajo za mir, varnost ter za mirno reševanje sporov.

"Tako kot smo dolžni poskrbeti zase, smo še toliko bolj dolžni poskrbeti za varnost naših otrok in vnukov. Zlasti oni imajo pravico, da z vero in upanjem gledajo v prihodnost. Vsako izmed nas lahko in mora storiti vse, da njihova vera in upanje nikoli ne bi bila postavljena pod vprašaj," je ob koncu še dejal predsednik Pahor.