Predsednik Pahor ob razstavi ob 500-letnici reformacije: Trubarjev poziv "Ljubi Slovenci" je še vedno aktualen

Ljubljana, 4. 4. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je nocoj udeležil slavnostnega odprtja razstave "Beseda Božja ostane na veke" ob 500. obletnici začetka protestantskega gibanja in reformacije v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK).

Ob svečani otvoritvi je predsednik Pahor dejal, da so bila dejanja Jurija Dalmatina, s katerimi je utemeljil slovenščino kot knjižni jezik ter med prvimi prevedel biblijo v slovenščino, pogumna in prelomna in so začrtala pot našega narodnega zorenja. Predsednik je spomnil, da smo lahko Slovenci lani praznovali 25. obletnico ustanovitve države le "spričo dolgih zgodovinskih izkušenj in korenin, ki segajo daleč in globoko, s protestantizmom celo pol tisočletja nazaj". Predsednik republike je spomnil na edinstveno spominsko obeležje, ki je pred leti nastalo na Karlovici v občini Velike Lašče: tam so na spominskem obeležju zapisana imena žrtev, ki jih je vojna vzela na eni in na drugi strani, med njimi pa so Trubarjeve besede "Ljubi Slovenci". Tako se, je dejal predsednik Pahor, tudi sam, ko naleti na nezaupanje med nami, na zgodovinske travme in delitve, spomni na Trubarja in njegov spravni poziv: "Ljubi Slovenci!"

Na slovesnosti je spregovoril tudi avtor razstave dr. Jonatan Vinkler, ki je spomnil, da je protestantizem Slovencem poleg slovenske slovnice in biblije prinesel okoli 15.000 tiskanih strani, napisanih v slovenskem jeziku, od katerih jih je kar 8000 Trubarjevih. Prisotne so nagovorili še ravnateljica NUK Martina Rozman Salobir, minister za kulturo Anton Peršak in evangeličanski škof Geza Filo.

Razstava, ki je ena od osrednjih prireditev ob letu reformacije v Sloveniji, bo v NUK na ogled do 10. junija, predstavlja pa temeljna besedila, ki so določala miselno, tekstno in delovanjsko podobo protestantskega gibanja.

Predsednik Pahor ob razstavi ob 500-letnici reformacije
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor ob razstavi ob 500-letnici reformacije
Foto: Daniel Novakovič/STA