Predsednik Pahor in generalni sekretar OECD Gurria: "Nadaljevanje z reformami v Sloveniji je nujno"

Ljubljana, 4. 5. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel Joseja Angela Gurrio, generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki se danes mudi na delovnem obisku v Sloveniji ter predstavlja poročilo Ekonomski pregled za Slovenijo 2015. To poročilo obsega širšo oceno mekroekonomskega in javnofinančnega stanja v Republiki Sloveniji ter ključna priporočila ekonomski politiki. 

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel generalnega sekretarja OECD Joseja Angela Gurrio
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Pahor se je generalnemu sekretarju Gurrii najprej zahvalil za pomoč in podporo OECD Sloveniji pri oblikovanju politik ter konkretnih ukrepov za soočanje s finančno in gospodarsko krizo. Predsednik Pahor je ocenil, da je Slovenija na dobri poti gospodarskega okrevanja, vendar je pred nami še nekaj nujnih reform, predvsem na področju dolgoročne vzdržnosti javnih financ. Ob tem je generalni sekretar izpostavil pokojninsko reformo in dodal, da je potrebno delovati dolgoročno in premišljeno, saj gre za medgeneracijsko vprašanje. 

Sogovornika sta se strinjala, da je ključni del dolgoročnega okrevanja nujnost povečevanja konkurenčnosti z izvedbo potrebnih strukturnih reform, tako na trgu dela kot na trgu proizvodov in storitev. Nadalje sta sogovornika soglašala, da so še druge pomembne strukturne reforme, ki bi jih Slovenija morala čimprej izvesti, ter pri tem izpostavila predvsem reformo zdravstvenega sistema.

Odkrit in prijateljski pogovor je olajšalo dejstvo, da se generalni sekretar Gurria in predsednik Pahor poznata že vrsto let in sta v rednih delovnih in prijateljskih stikih.

Generalni sekretar OECD in slovenski predsednik sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah, povezanih s prihodnostjo Evropske unije ter krepitvijo ekonomske in monetarne unije.