Tadej Ledinek, dijak Srednje trgovske šole Maribor: "Verjamem v Slovenijo"

Ljubljana, 6. 1. 2017 | sporočila za javnost, govori

Na povabilo dijakov in zaposlenih Srednje trgovske šole Maribor in ob praznovanju 140. obletnice te šole je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor z dijaki pogovor o njihovih ambicijah, ustvarjalnosti, poteh poklicnega razvoja in upanju za prihodnost.

Predsednika republike sta pozdravila Medina Gračič in Ervin Dvoršak, predsednica in podpredsednik dijaške skupnosti. Medina je dejala, da je današnji obisk predsednika republike zanje nekaj posebnega, saj takšne priložnosti nima vsaka šola. "Ponosna sem, da živim v Sloveniji in da je moja šola Srednja trgovska šola Maribor," je dejala Medina, ki je v Slovenijo prišla leta 2011, od takrat pa obiskuje trgovsko šolo. Ervin je šolo skozi svoje oči predstavil takole: "Šola nas spodbuja na področjih, na katerih smo uspešni. Profesorji nas podpirajo, da razvijamo svoje talente." Zase je dejal, da v prostem času najraje slika in ustvarja. 

Tanja Lakoše, ravnateljica Srednje trgovske šole, pa je predsedniku republike izrekla dobrodošlico ter se zahvalila za pozornost, ki jo namenja mladim: "Predsednik republike živi med ljudmi. Je politik kompromisov, ki spodbuja in išče v ljudeh tisto, kar je dobro in kar nam je skupnega. Tako kot njegov vzornik Nelson Mandela. Razmišlja in deluje v skladu s sloganom naše šole: Skupaj do uspeha," je uvod v pogovor s predsednikom republike zaključila gospa Lakoše. 

Predsednik republike se je zahvalil za vabilo in mlade pozval k pogovoru o tem, kako vidijo prihodnost: z upanjem ali s strahom. Njihovo mnenje je predsedniku Pahorju izjemno pomembno, je dejal, saj bodo v prihodnjih letih oni ustvarjali našo družbo. Dijaki so povedali, da verjamejo vase, svoje sposobnosti, znanje in podporo okolja. V nadaljevanju pogovora so dijaki spregovorili o svojih pričakovanjih in ambicijah ter o tem, v kakšnem okolju jih želijo uresničevati. Čeprav so nekateri izrazili zaskrbljenost, so se po izmenjavi mnenj naposled strinjali, da smo Slovenci živ, enoten, živahen in žilav narod, in da lahko preživimo vse izzive, če se jih bomo lotili skupaj in povezano. Predsednik Pahor pa je dejal, da ni črnogled glede naše prihodnosti, ni pa tudi tako brezskrben, kot je bil pred leti. Podobno so dijaki s predsednikom razmišljali tudi o prihodnosti Evropske unije: če bodo države Evropske unije sodelovale, bodo lahko premagale izzive. "Verjamem v Slovenijo," pa je pogovor o prihodnosti zaključil dijak Tadej Ledinek. 

V nadaljevanju so dijaki predsedniku Pahorju zastavljali različna vprašanja o njegovi politični karieri in o izkušnjah iz srednješolskih dni, mednarodnih obiskov in glede ciljev, ki jih ima: "V politiki bom ostal, dokler bom ustvarjal spremembe," je dejal. Na vprašanje, kaj je zanj uspeh, pa je predsednik Pahor odgovoril: "Uspeh je dosežek, ki ga ne dosežete na račun drugega." Ob zaključku pogovora je predsednik republike mladim svetoval: "Ko se boste odločali o svoji poklicni poti, mora biti eden izmed kriterijev ta, da izberete tisto pot, h kateri vas vleče srce. Ste mladi in nimate nobene slabe vesti. Vzdržite se ravnanj, ki bi vam lahko vzela miren spanec."

Srednja trgovska šola Maribor obeležuje 140. let obstoja, z različnimi aktivnostmi pa želi počastiti in povezati vse, ki so prispevali k delovanju šole. Predsednik republike mlade v njihovih razmišljanjih spodbuja, da je vsakdo pomemben del skupnosti in da lahko pozitivno oblikuje prihodnost naše države.

Na povabilo dijakov in zaposlenih Srednje trgovske šole Maribor in ob praznovanju 140. obletnice te šole je imel predsednik Pahor z dijaki pogovor o njihovih ambicijah, ustvarjalnosti, poteh poklicnega razvoja in upanju za prihodnost.
Foto: Tamino Petelinšek