Ekipa trenerjev smučarskih skakalcev

Red za zasluge, vročitev 24. maja 2016

Red za zasluge
za prispevek k vrhunskim dosežkom A-reprezentance v smučarskih skokih

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Ekipi trenerjev smučarskih skakalcev vročil odlikovanje red za zasluge 24. maja 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje red za zasluge Ekipi trenerjev smučarskih skakalcev
Foto: STA/Daniel Novakovič

Nastop Nine Pušlar na slovesnosti ob vročitvi odlikovanja Petru Prevcu, Janezu Gorišku in Ekipi trenerjev smučarskih skakalcev
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je letos dosegala izjemne uspehe in navduševala tako v domovini kot tujini. Podirala je rekorde, postavljala nove mejnike v svetovnem merilu, si postavljala čedalje višje cilje in jih vedno znova tudi dosegala. Njeni člani so za osebne in ekipne zmage delali trdo, vztrajno in sistematično. Delali so vsak dan pod budnim očesom trenerjev, ki so jih spremljali s strokovnimi nasveti. Zasluge za vrhunske dosežke smučarski skakalci hvaležno priznavajo tudi svojim trenerjem. »Ne želimo, da njihov prispevek ostane spregledan, saj nas oni vodijo po poti uspehov,« so zapisali v predlogu za odlikovanje.
Trenerji slovenske A-reprezentance v smučarskih skokih so Goran Janus, Jani Grilc, Nejc Frank in Matjaž Polak.
Gorana Janusa so letos ob prihodu v iztek planiške velikanke pričakali z ovacijami. Velja za arhitekta zadnjih velikih uspehov smučarskih skakalcev. Glavni trener A-reprezentance je od leta 2011. Pred tem se je preizkusil v vseh trenerskih vlogah in dodobra spoznal delovanje kluba, bil je trener B-reprezentance in pomočnik v A-reprezentanci. Tudi sam je nekdanji smučarski skakalec. Osebni rekord je dosegel kot predskakalec, ko je z 205,5 m kot prvi slovenski skakalec v Planici preskočil razdaljo 200 m. Je športni zanesenjak. Pod njegovim vodstvom je reprezentanca smučarskih skakalcev v petih letih napisala sanjsko poglavje zgodovine slovenskih smučarskih skokov.
Jani Grilc je pomočnik glavnega trenerja. Svoje izkušnje deli s skakalci že desetletja. Je izvrsten tehnični trener, ki s svojim ostrim očesom zaznava in popravlja napake skakalcev. Nejc Frank usklajuje polete skakalcev z izjemnim občutkom za veter in skrbi za skoke na »suhem«. Matjaž Polak je kondicijski trener, ki svoje fante »muči« s pravo mero za uspešen naskok na zmago.
Brez strokovnega vodstva, požrtvovalnega dela in srčnosti trenerjev uspehov slovenske A-reprezentance v smučarskih skokih ne bi bilo. Veščina ustvariti pravo mešanico vztrajnosti, navdušenja, ambicij, solidarnosti in tekmovalnosti je mojstrstvo, ki uspe le vrhunskim timom. In tim slovenskih smučarskih skakalcev je vrhunski.


Lep pozdrav,