SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Drugi dan obiska predsednika republike v Franciji v ospredju gospodarsko sodelovanje

Pariz, Francija, 18. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes zaključuje uradni obisk v Francoski republiki. Prvi dan obiska se je sestal s predsednikom Francoske republike Françoisom Hollandom in v Narodni skupščini Francoske republike nagovoril člane Odbora za zunanjo politiko. Zvečer pa je predsednik Pahor v muzeju Petit Palais odprl razstavo z naslovom »Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920«, s katero se Narodna galerija prvič predstavlja v tujini v tako velikem obsegu in v tako pomembnem muzeju. Razstava je odlična priložnost za krepitev prepoznavnosti slovenske kulture in Slovenije v Franciji.

Predsednik Pahor je razstavo otvoril in si jo ogledal v spremstvu ministra za kulturo Uroša Grilca, zunanjega ministra Karla Erjavca in muzejske svetovalke, direktorice Narodne galerije Barbare Jaki ter številnih obiskovalcev. Razstava vključuje skoraj 200 del, od tega 81 slik, 20 skulptur in 36 ilustracij oziroma karikatur najbolj znanih impresionistov: Riharda Jakopiča, Ivana Groharja, Mateja Sternena in Matija Jame, njihovih predhodnikov Ivane Kobilica, Jurija Šubica, Antona Ažbeta, Lojzeta Dolinarja, Alojza Gangla, Ivana Zajca, njihovih sodobnikov Ivana Vavpotiča, Maksima Gasparija, Henrika Šantla in Hinka Smrekarja ter nekaterih drugih likovnih umetnikov tistega časa.
Obisk Predsednika Republike Boruta Pahorja v Francoski republiki. Razstava Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je danes udeležil delovnega zajtrka z eminentnimi francoskimi in slovenskimi gospodarstveniki, ki ga je v okviru uradnega obiska organiziralo gospodarsko združenje MEDEF. V nagovoru slovenskim in francoskim gospodarstvenikom je predsednik Pahor izpostavil, da "je Francija zelo pomemben poslovni partner s Slovenijo" in v izjavi po dogodku dejal, da je "današnje srečanje pomembno zato, ker smo lahko potencialnim investitorjem v Sloveniji povedali namere slovenske vlade glede sanacije bank, rešitev glede podjetniškega sektorja in možnosti vlaganj" ter dodal, da je bilo to sporočilo za sogovornike zelo pomembno. Predsednik republike je še dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, "da Slovenijo predstavi kot dobro poslovno partnerico", pri tem pa si želi, da bi ga v bodoče pri tako pomembnih obiskih spremljalo več močnih in vplivnih zastopnikov slovenskega poslovnega okolja.
Drugi dan obiska predsednika republike v Franciji v znamenju gospodarskega sodelovanja - srečanje z generalnim direktorjem francoskega podjeta Systra Pierrom Verzatom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik se je nato udeležil otvoritvene slovesnosti pred t.i. »Eko hišo P.A.T.H. by Starck with Riko«, ki je plod sodelovanja med podjetjem Riko ter oblikovalcem in arhitektom Philippom Starckom. Predsednik je ob tem čestital vsem ustvarjalcem in dejal, da je zelo pomembno, da slovenski gospodarstveniki svetu lahko pokažejo, da so sposobni in da znajo tudi s končnimi izdelki presenetiti in zadovoljiti tuje trge.
Prihod predsednika republike pred Eko hišo P.A.T.H. by Starck with Riko.
Svetovno znani arhitekt in oblikovalec Philippe Starck
Foto: Daniel Novakovič/STA

Pred odhodom se bo predsednik Pahor sestal tudi s predsednikom Narodne skupščine Claudom Bartolonom.