Društvo slovenskih izobražencev

Red za zasluge, vročitev 15. septembra 2015

Red za zasluge
za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog, ki na študijskih dnevih Draga že pol stoletja povezuje matično, zamejsko in zdomsko Slovenijo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predsedniku društva Sergiju Pahorju vročil odlikovanje red za zasluge 15. septembra 2015, ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini, na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike ob državnem prazniku dnevu vrnitve Primorske k matični domovini vročil državni odlikovanji
Foto: STA/Danijel Novakovič

Utemeljitev:

Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta je Študijske dneve Draga prvič organiziralo pred petdesetimi leti. Ime so dobili po istoimenski vasici, v kateri so bila srečanja prvih deset let, zdaj pa potekajo v Finžgarjevem parku na Opčinah. Z organizacijo Drage je društvo želelo razpirati nove duhovne horizonte, krepiti kulturo dialoga in združevati prostor treh Slovenij: matične, zamejske in zdomske. Vsako leto se njihovega dogodka udeležujejo številni slovenski izobraženci, profesorji, pisatelji, pesniki in znanstveniki ter poglobljeno razpravljajo o nacionalnem vprašanju, pluralizmu, krščanstvu, marksizmu, liberalizmu, medvojnem dogajanju, povojnih pobojih, spravi, politični emigraciji, zamejstvu, zdomstvu in razmerah v matični domovini. V petdesetih letih neprekinjenega delovanja so ti študijski dnevi postali eden osrednjih dogodkov med Slovenci v Furlaniji - Julijski krajini in referenčna točka za širše slovensko dogajanje, z razpravami in okroglimi mizami pa so bili tudi pomemben glasnik slovenske samobitnosti. Društvo slovenskih izobražencev je vseskozi ostajalo zvesto vrednotam krščanskega duha, dialoga, strpnosti, politične demokracije in sprave.

Zgodovina društva se je začela leta 1945, ko je Akademsko starešinstvo, v katerem so bili tudi izobraženci iz Slovenije, ki so se pred komunizmom umaknili v Italijo, s slovenskimi duhovniki prirejalo srečanja z versko vsebino. Redno pa društvo deluje od leta 1962, ko je bilo formalno ustanovljeno. Takrat je začelo prirejati redne ponedeljkove kulturne večere s predavanji, razstavami in srečanji najrazličnejših vsebin. Ta srečanja, ki jih je do štirideset v sezoni, so še danes ena redkih priložnosti za zbiranje Slovencev v središču Trsta. Društvo slovenskih izobražencev je član krovne kulturno-prosvetne organizacije Slovenska prosveta in prek nje tudi član Sveta slovenskih organizacij.

Polstoletna skrbna organizacija študijskih dnevov in premišljeni izbori aktualnih vsebin so za društvo in pobudnike Drage pomemben mejnik, ob katerem jim za vztrajnost in zavzetost glede vprašanj slovenstva izreka vse priznanje tudi država Slovenija.